Рецепти
Мексикански колач (посно) Ана Ѓорова

Вкусен и едноставен мексикански колач со фил од какао

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1,5 Чаша)

Шеќер(1 Чаша)

Какао(1/2 чаша + 2/3 чаша )

Цимет(2 Кафени лажици)

Сол(1/4 Кафена лажица)

Сода бикарбона(1 Кафена лажица)

Балсамико оцет(1 Супена лажица)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Шеќер во прав(2/3 Чаша)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Измешајте ги брашното, шеќерот, 1/2 чаша какао, циметот, солта, сода бикарбоната и ванилиниот шеќер во голем сад.
  2. Додајте ги оцетот и 1,5 чаша ладна вода и измешајте го тестото со обична лажица, но не го мешајте премногу. Во ред е ако има неколку неизмешани грутки.
  3. Печете го колачот во загреана рерна на 180°C околу 40-45 минути.
  4. Во меѓувреме во друг сад измешајте 2/3 чаша какао, шеќерот во прав и 1/2 чаша ладна вода (почнете со малку вода и додајте ја целата количина од чашата ако е потребно).
  5. Кога колачот ќе биде сосема оладен, премачкајте го со филот од какао, пресечете го на коцки и послужете.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: