Рецепти
Мексикански колач (посно)
Вкусен и едноставен мексикански колач со фил од какао
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Мексиканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1,5 Чаша)
Шеќер(1 Чаша)
Какао(1/2 чаша + 2/3 чаша )
Цимет(2 Кафени лажици)
Сол(1/4 Кафена лажица)
Сода бикарбона(1 Кафена лажица)
Балсамико оцет(1 Супена лажица)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Шеќер во прав(2/3 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Измешајте ги брашното, шеќерот, 1/2 чаша какао, циметот, солта, сода бикарбоната и ванилиниот шеќер во голем сад.
- Додајте ги оцетот и 1,5 чаша ладна вода и измешајте го тестото со обична лажица, но не го мешајте премногу. Во ред е ако има неколку неизмешани грутки.
- Печете го колачот во загреана рерна на 180°C околу 40-45 минути.
- Во меѓувреме во друг сад измешајте 2/3 чаша какао, шеќерот во прав и 1/2 чаша ладна вода (почнете со малку вода и додајте ја целата количина од чашата ако е потребно).
- Кога колачот ќе биде сосема оладен, премачкајте го со филот од какао, пресечете го на коцки и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во