Рецепти
Мексикански колач (посно) Ана Ѓорова

Вкусен и едноставен мексикански колач со фил од какао

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1,5 Чаша)

Шеќер(1 Чаша)

Какао(1/2 чаша + 2/3 чаша )

Цимет(2 Кафени лажици)

Сол(1/4 Кафена лажица)

Сода бикарбона(1 Кафена лажица)

Балсамико оцет(1 Супена лажица)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Шеќер во прав(2/3 Чаша)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Измешајте ги брашното, шеќерот, 1/2 чаша какао, циметот, солта, сода бикарбоната и ванилиниот шеќер во голем сад.
  2. Додајте ги оцетот и 1,5 чаша ладна вода и измешајте го тестото со обична лажица, но не го мешајте премногу. Во ред е ако има неколку неизмешани грутки.
  3. Печете го колачот во загреана рерна на 180°C околу 40-45 минути.
  4. Во меѓувреме во друг сад измешајте 2/3 чаша какао, шеќерот во прав и 1/2 чаша ладна вода (почнете со малку вода и додајте ја целата количина од чашата ако е потребно).
  5. Кога колачот ќе биде сосема оладен, премачкајте го со филот од какао, пресечете го на коцки и послужете.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: