Рецепти
Мешан мармалад
Домашен овошен мармалад за вашата зимница
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Внимателно одберете ги зрната грозје – остранете ги тие што се незрели и скапаните.
- Добро измијте ги, исцедете ги и гответе ги во тенџере на оган со неколку лажици вода додека добиете каша.
- Исцедете го сокот, па загрејте го во тенџерето додека да зоврие. Мешајте цело време.
- Крушите измијте ги, исчистете ги и излупете ги, па исечете ги на коцки и ставете ги да се готват во тенџере на оган со неколку лажици вода.
- Откако крушите ќе се сварат, оставете ги да се оладат, па изблендирајте ги во кашеста смеса.
- Испасирајте ја смесата, измешајте ја со грозјето и гответе додека количината на мармаладот се намали за 1/3.
- Готовиот мармалад топол претурете го во стерилизирани тегли.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во