Рецепти
Месо во сос од грозје dusica doneva

Пржено месо во вкусен и необичен сос од бело и црно грозје и печурки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Свински шницли(700 Грама)

Црно грозје(100 Грама)

Бело грозје(100 Грама)

Црвено вино(100 Милилитри)

Вода(100 Милилитри)

Маринирани шампињони(100 Грама)

Вегета(1 Супена лажица)

Нишесте (пченкарен скроб)(1 Кафена лажица)

Рузмарин

Мајчина душичка

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути

  1.  Месото се посолува и се посипува со бибер.
  2. Во тава, на масло Кристал се пржи месото, да добие боја од двете страни, околу 3 мин. Прженото месо се префрлува на чинија и се покрива со фолија, да не се излади.
  3. Во тавата каде што се пржело месото се додаваат семките од грозје, претходно измиени, исцедените печурки и виното. Се динстаат додека виното не испари, околу 3-4 мин.
  4. Во 100 мл топла вода се става лажица зачин Кристал и 1 мала лажичка нишесте Кристал и добро се меша, да не останат грутки. Смесата се додава во динстаното грозје и се меша додека не се добие густ сос.
  5. Во меѓувреме се додаваат и зачините по вкус. Во така добиениот сос се враќа испрженото месо и се динста уште неколку минути, додека месото не се стопли. Пријатно јадење!
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: