Рецепти
Месо во сос од грозје
Пржено месо во вкусен и необичен сос од бело и црно грозје и печурки
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свински шницли(700 Грама)
Црно грозје(100 Грама)
Бело грозје(100 Грама)
Црвено вино(100 Милилитри)
Вода(100 Милилитри)
Маринирани шампињони(100 Грама)
Вегета(1 Супена лажица)
Нишесте (пченкарен скроб)(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути
- Месото се посолува и се посипува со бибер.
- Во тава, на масло Кристал се пржи месото, да добие боја од двете страни, околу 3 мин. Прженото месо се префрлува на чинија и се покрива со фолија, да не се излади.
- Во тавата каде што се пржело месото се додаваат семките од грозје, претходно измиени, исцедените печурки и виното. Се динстаат додека виното не испари, околу 3-4 мин.
- Во 100 мл топла вода се става лажица зачин Кристал и 1 мала лажичка нишесте Кристал и добро се меша, да не останат грутки. Смесата се додава во динстаното грозје и се меша додека не се добие густ сос.
- Во меѓувреме се додаваат и зачините по вкус. Во така добиениот сос се враќа испрженото месо и се динста уште неколку минути, додека месото не се стопли. Пријатно јадење!
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во