Рецепти
Месо во сос од грозје dusica doneva

Пржено месо во вкусен и необичен сос од бело и црно грозје и печурки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Свински шницли(700 Грама)

Црно грозје(100 Грама)

Бело грозје(100 Грама)

Црвено вино(100 Милилитри)

Вода(100 Милилитри)

Маринирани шампињони(100 Грама)

Вегета(1 Супена лажица)

Нишесте (пченкарен скроб)(1 Кафена лажица)

Рузмарин

Мајчина душичка

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути

  1.  Месото се посолува и се посипува со бибер.
  2. Во тава, на масло Кристал се пржи месото, да добие боја од двете страни, околу 3 мин. Прженото месо се префрлува на чинија и се покрива со фолија, да не се излади.
  3. Во тавата каде што се пржело месото се додаваат семките од грозје, претходно измиени, исцедените печурки и виното. Се динстаат додека виното не испари, околу 3-4 мин.
  4. Во 100 мл топла вода се става лажица зачин Кристал и 1 мала лажичка нишесте Кристал и добро се меша, да не останат грутки. Смесата се додава во динстаното грозје и се меша додека не се добие густ сос.
  5. Во меѓувреме се додаваат и зачините по вкус. Во така добиениот сос се враќа испрженото месо и се динста уште неколку минути, додека месото не се стопли. Пријатно јадење!
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: