Рецепти
Мини банички Ана Ѓорова

Вкусно предјадење од домашни банички со фил од урда

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(600 Грама)

Вода(350 Милилитри)

Квасец(1 )

Сол(2 Кафени лажици)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Масло(3 Супени лажици)

Урда(300 Грама)

Јајце(2 )

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Се приготвува тесто од брашното, квасецот, водата, шеќерот и солта, на крајот се додава маслото и сè заедно убаво се замесува.
  2. Тестото се дели на 6 еднакви дела кои се сукаат во кори.
  3. Потоа се прави терк од хартија колку што е голема тавата.
  4. Откако ќе се расука кората, одоздола се става хартијата, а одозгора се постила кората.
  5. Кората се попрскува со масло и се свиткува од сите 4 страни колку што е голема хартијата.
  6. Се прави фил од урдата, јајцата и сол по вкус.
  7. На крајчето од кората се става од филот и со помош на хартијата се витка во вид на ролна.
  8. Така се приготвуваат сите 6 ролни, потоа се редат во тепсија и се сечат, па се полеваат со масло.
  9. Се оставаат да стасаат 30 минути и се печат на 200°C додека заруменат.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: