Рецепти
Мини банички
Вкусно предјадење од домашни банички со фил од урда
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(600 Грама)
Вода(350 Милилитри)
Квасец(1 )
Сол(2 Кафени лажици)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Масло(3 Супени лажици)
Урда(300 Грама)
Јајце(2 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Се приготвува тесто од брашното, квасецот, водата, шеќерот и солта, на крајот се додава маслото и сè заедно убаво се замесува.
- Тестото се дели на 6 еднакви дела кои се сукаат во кори.
- Потоа се прави терк од хартија колку што е голема тавата.
- Откако ќе се расука кората, одоздола се става хартијата, а одозгора се постила кората.
- Кората се попрскува со масло и се свиткува од сите 4 страни колку што е голема хартијата.
- Се прави фил од урдата, јајцата и сол по вкус.
- На крајчето од кората се става од филот и со помош на хартијата се витка во вид на ролна.
- Така се приготвуваат сите 6 ролни, потоа се редат во тепсија и се сечат, па се полеваат со масло.
- Се оставаат да стасаат 30 минути и се печат на 200°C додека заруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во