Рецепти
Мини банички Ана Ѓорова

Вкусно предјадење од домашни банички со фил од урда

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(600 Грама)

Вода(350 Милилитри)

Квасец(1 )

Сол(2 Кафени лажици)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Масло(3 Супени лажици)

Урда(300 Грама)

Јајце(2 )

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Се приготвува тесто од брашното, квасецот, водата, шеќерот и солта, на крајот се додава маслото и сè заедно убаво се замесува.
  2. Тестото се дели на 6 еднакви дела кои се сукаат во кори.
  3. Потоа се прави терк од хартија колку што е голема тавата.
  4. Откако ќе се расука кората, одоздола се става хартијата, а одозгора се постила кората.
  5. Кората се попрскува со масло и се свиткува од сите 4 страни колку што е голема хартијата.
  6. Се прави фил од урдата, јајцата и сол по вкус.
  7. На крајчето од кората се става од филот и со помош на хартијата се витка во вид на ролна.
  8. Така се приготвуваат сите 6 ролни, потоа се редат во тепсија и се сечат, па се полеваат со масло.
  9. Се оставаат да стасаат 30 минути и се печат на 200°C додека заруменат.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: