Рецепти
Мини бургери Ана Ѓорова

Вкусни, домашни бургери со говедско месо кои се одлично предјадење или ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(3 1/2 Чаши)

Јајце(1 )

Шеќер(1/4 Чаша)

Сол(1 1/4 Кафена лажица)

Квасец во прав(1 Супена лажица)

Маргарин(1-3 Супени лажици)

Сусам

Плескавица говедска(12 мали од по 40 грама )

Кашкавал(12 Парчиња)

Марула(неколку листови )

Домат(3 )

Сенф(2 Супени лажици)

Мајонез(1 Супена лажица)

Кисели краставички(200-250 Грама)

Маслиново масло(3 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа

  1. Измешајте ги брашното, јајцето, шеќерот, солта и квасецот и додајте до 1 чаша топла вода (или помалку) за да замесите меко тесто. Тестото замесете го во топка и ставете го во сад, покријте го со фолија и оставете го да стасува 1-2 часа или додека не нарасне дупло.
  2. Во меѓувреме загрејте 3 лажици масло во една тава и на него пржете ги плескавиците од двете страни (по 2-3 минути од секоја страна). Додајте им сол, бибер и држете ги настрана на топло.
  3. Стасаното тесто поделете го на 12 парчиња и формирајте мали топки. Наредете ги врз намастен плех, покријте ги со фолија и оставете ги да стасаат 1 час.
  4. Потоа растопете малку путер (1-3 лажици) и премачкајте ги топчињата тесто.
  5. Врз пола од топчињата наросете сусам и ставете ги во загреана рерна на 190 степени да се печат 15-18 минути додека убаво не заруменат.
  6. Потоа извадете ги од рерна и премачкајте ги со останатиот растопен путер и оставете ги да се оладат.
  7. Исечете ги лепињите на половина и премачкајте ги со мајонез измешан со сенф. Во секое лепче ставете по лист марула, парче кашкавал, крукче домат и плескавица.
  8. Сервирајте ги декорирани со печурка или кисела краставичка, набодени на чепкалка.
Весела торта
Пача
Посна сарма со праз и шампињони
Највкусни крофни
Свинско со пиво и со рузмарин
Печен ролат од свинско каре
Кростата со рикота и чоколадо
Мешана тава со месо и печурки
Свинско печено во маринада
Јунешки гулаш во црвено вино
Суви смокви
Карамелизирани смокви
Пијана скуша
Ребра со виски сос
Летен ѓувеч
Торта од лимон и боровници
Мини чизкејк со јогурт
Пилешки ражничи на хавајски начин
Полнети погачки со виршли
Леден чај
Тава со модри патлиџани
Ролат погача
Лиснати погачки
Грне од месо и зеленчук
Полнето пиле
Ребра во сос од виски
Полнето пиле со ориз
Тава зајачко со зеленчук
Билјаши
Ролат штрудли со афион

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: