Рецепти
Мини бургери
Вкусни, домашни бургери со говедско месо кои се одлично предјадење или ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Американска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(3 1/2 Чаши)
Јајце(1 )
Шеќер(1/4 Чаша)
Сол(1 1/4 Кафена лажица)
Квасец во прав(1 Супена лажица)
Маргарин(1-3 Супени лажици)
Плескавица говедска(12 мали од по 40 грама )
Кашкавал(12 Парчиња)
Марула(неколку листови )
Домат(3 )
Сенф(2 Супени лажици)
Мајонез(1 Супена лажица)
Кисели краставички(200-250 Грама)
Маслиново масло(3 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа
- Измешајте ги брашното, јајцето, шеќерот, солта и квасецот и додајте до 1 чаша топла вода (или помалку) за да замесите меко тесто. Тестото замесете го во топка и ставете го во сад, покријте го со фолија и оставете го да стасува 1-2 часа или додека не нарасне дупло.
- Во меѓувреме загрејте 3 лажици масло во една тава и на него пржете ги плескавиците од двете страни (по 2-3 минути од секоја страна). Додајте им сол, бибер и држете ги настрана на топло.
- Стасаното тесто поделете го на 12 парчиња и формирајте мали топки. Наредете ги врз намастен плех, покријте ги со фолија и оставете ги да стасаат 1 час.
- Потоа растопете малку путер (1-3 лажици) и премачкајте ги топчињата тесто.
- Врз пола од топчињата наросете сусам и ставете ги во загреана рерна на 190 степени да се печат 15-18 минути додека убаво не заруменат.
- Потоа извадете ги од рерна и премачкајте ги со останатиот растопен путер и оставете ги да се оладат.
- Исечете ги лепињите на половина и премачкајте ги со мајонез измешан со сенф. Во секое лепче ставете по лист марула, парче кашкавал, крукче домат и плескавица.
- Сервирајте ги декорирани со печурка или кисела краставичка, набодени на чепкалка.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во