Рецепти
Млечна торта со ореви
Торта од бисквити и ореви со фил од бело млечно чоколадо
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(12 )
Мелени ореви(12 Супени лажици)
Мелени бисквити(12 Супени лажици)
Шеќер(17 Супени лажици)
Млеко(750 Милилитри)
Брашно(5 Супени лажици)
Шеќер во прав(250 Грама)
Маргарин(375 Грама)
Бело чоколадо(100 Грама)
Млечно чоколадо(100 Грама)
Бисквити(плазма 150 грама )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Белките се двојат од жолчките, од 12 белки се прават 3 кори. Се матат 4 белки со 4 лажици шеќер да се добие цврст снег, потоа се мешање се додаваат 4 лажици мелени бисквити и 4 лажици мелени ореви. Оваа постапка се повторува 3 пати.
- Во загреана рерна, ја ставаме првата кора да се пече во плех 30х20 см, обложен со хартија за печење.
- За фил: ги матиме жолчките со 5 лажици шеќер, брашното и малку ладно млеко, остатокот од млекото го оставаме да зоврие и во него ги додаваме жолчките, мешаме додека се згусне.
- Откако ќе се излади, го покриваме со фолија, а маргаринот го матиме со шеќер во прав, во него го додаваме изладениот фил, па ги додаваме исечканото бело млечно чоколадо и плазма-кексот, мешаме да се соединат.
- Потоа филуваме: кора-фил, кора-фил, кора-фил. Оставаме тортата да се стегне во фрижидер половина час, па ја декорираме по желба со шлаг.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во