Рецепти
Мрзливи лазањи
Рецепт од богатата италијанска кујна
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лазањи-готови(1 Пакување)
Лупени домати од конзерва(1 Пакување)
Мешано мелено месо(500 Грама)
Рендан кашкавал(200 Грама)
Млеко(500 Милилитри)
Кромид(2 Главици)
Лук(4 Чешниња)
Брашно(5 Супени лажици)
Масло(5 Супени лажици)
Путер(4 Супени лажици)
Сол(1 Кафена лажица)
Суво оригано(1 Кафена лажица)
Мајчина душичка во прав(1 Кафена лажица)
Чубрица(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 65 минути
- Од млекото, брашното и путерот подгответе бешамел сос.
- Во друг сад пржете го кромидот, меленото месо и лукот, додека меленото месо не почне да се одвојува и да ја менува бојата.
- Во месото и зеленчукот додајте ги мелените домати (може да замените и со доматно пире) и варете додека не се згусне.
- Додајте ги зачините.
- Премачкајте ја тавата за печење и ставете една кора и намачкајте ја со бешамел, а одозгора со доматниот сос.
- Продолжете во истиот редослед: кора, бешамел сос, доматен сос, како би завршиле со кора за да ја прелиете со остатокот од бешамел сосот.
- Печете во претходно загреана рерна на 180 степени околу 30 до 40 минути.
- Наросете со кашкавал и печете додека фати крцкава коричка.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во