Рецепти
Муџвер ќофте
Ќофте од мелено месо во црвен сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мешано мелено месо(500 Грама)
Лебни трошки(1 Пакување)
Пилешка салама(1 мала )
Јајце(2 )
Сода бикарбона(1 Пакување)
Црвен пипер(2 Супени лажици)
Маргарин(2 Супени лажици)
Кромид(3 Главици)
Свеж магдонос(1 Китка)
Брашно(2 Супени лажици)
Кечап(малку )
Вода(1 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Магдоносот и кромидот исечкајте ги на мали коцкички, а пилешката салама изрендајте ја.
- Во еден сад измешајте ги магдоносот, саламата и кромидот, а потоа додајте ги и месото, лебните трошки, јајцата, сода бикарбона, црвен пипер, маргарин, малку сол, бибер, вегета и оригано. Додајте малку масло и убаво соединете ја смесата со дланките.
- Откако убаво ќе измешате, формирајте мали ќебапчиња, пржете ги во тава со масло од сите страни и потоа оставете ги настрана врз салфетка да се исцедат од вишокот маснотија.
- Во друг сад на малку масло испржете го брашното, па додајте малку кечап или 2 лажици црвен пипер. Налејте чаша вода, посолете, ставете оригано, додајте две издробени ќофтиња и зовријте го сосот.
- Приготвениот сос прелијте го врз ќофтињата и сервирајте со феферонки по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во