Рецепти
Муџвер ќофте Ана Ѓорова

Ќофте од мелено месо во црвен сос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мешано мелено месо(500 Грама)

Лебни трошки(1 Пакување)

Пилешка салама(1 мала )

Јајце(2 )

Сода бикарбона(1 Пакување)

Црвен пипер(2 Супени лажици)

Маргарин(2 Супени лажици)

Кромид(3 Главици)

Сол

Вегета

Бибер

Суво оригано

Свеж магдонос(1 Китка)

Брашно(2 Супени лажици)

Кечап(малку )

Вода(1 Чаша)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Магдоносот и кромидот исечкајте ги на мали коцкички, а пилешката салама изрендајте ја.
  2. Во еден сад измешајте ги магдоносот, саламата и кромидот, а потоа додајте ги и месото, лебните трошки, јајцата, сода бикарбона, црвен пипер, маргарин, малку сол, бибер, вегета и оригано. Додајте малку масло и убаво соединете ја смесата со дланките.
  3. Откако убаво ќе измешате, формирајте мали ќебапчиња, пржете ги во тава со масло од сите страни и потоа оставете ги настрана врз салфетка да се исцедат од вишокот маснотија.
  4. Во друг сад на малку масло испржете го брашното, па додајте малку кечап или 2 лажици црвен пипер. Налејте чаша вода, посолете, ставете оригано, додајте две издробени ќофтиња и зовријте го сосот.
  5. Приготвениот сос прелијте го врз ќофтињата и сервирајте со феферонки по желба.
Турска супа со црвена леќа и зеленчук
Мухалебија
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Сикма
Турски ѓевречиња (посно)
Полнети турски погачици
Птичјо гнездо
Модри патлиџани на турски начин
Пилешко во сос од ореви
Говедско со кромид
Баклава со кадаиф
Мантии
Мини лахмаџун
Баклава со јогурт
Алва од гриз со суво грозје (посно)
Турски погачици
Филџан бурек
Баклава со суви смокви и со јаболки
Турски млечен пудинг
Назли фатма
Сунгер татлија (араванија)
Турски крофни
Пилав од булгур
Воден бурек
Печена скуша со кромид
Турска супа од црвена леќа
Кадаиф со ореви и суво грозје (посно)
Бела алва (посно)
Јагнешко месо со пире од модри патлиџани

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: