Рецепти
Мусака од карфиол Ана Ѓорова

Вегетаријански рецепт за мусака

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Карфиол(800 Грама)

Јајце(7 )

Сирење(300 Грама)

Павлака(200 Грама)

Брашно

Млеко(250 Милилитри)

Кашкавал(200 Грама)

Масло

Сол

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Во тенџере со зовриена посолена вода ставете го сечканиот карфиол на гранчиња да се обари. Тенџерето покријте го со капак. Откако карфиолот ќе се свари, исцедете го во цедалка.
  2. Сирењето и кашкавалот крупно изрендајте ги, измешајте ги со 2 матени јајца и соединете ја смесата со дланките.
  3. Во сад скршете 3 јајца и изматете ги со жица за матење. Обарениот и исцеден карфиол извалкајте го во брашно и во изматените јајца и пржете го од двете страни во тава со загреано масло.
  4. Дел од похуваниот карфиол ставете го во керамички сад и одозгора ставете го претходно подготвениот фил со сирење и кашкавал, а потоа ставете одозгора ред карфиол.
  5. Тавата со мусака од карфиол печете ја во загреана рерна на 200°C, околу 15 минути.
  6. Преостанатите јајца изматете ги со павлаката, млекото и откако карфиолот ќе зарумени полијте го со смесата и вратете повторно во рерна. Мусаката е готова откако преливот ќе се запече.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: