Рецепти
Мусака од карфиол
Вегетаријански рецепт за мусака
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Карфиол(800 Грама)
Јајце(7 )
Сирење(300 Грама)
Павлака(200 Грама)
Млеко(250 Милилитри)
Кашкавал(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Во тенџере со зовриена посолена вода ставете го сечканиот карфиол на гранчиња да се обари. Тенџерето покријте го со капак. Откако карфиолот ќе се свари, исцедете го во цедалка.
- Сирењето и кашкавалот крупно изрендајте ги, измешајте ги со 2 матени јајца и соединете ја смесата со дланките.
- Во сад скршете 3 јајца и изматете ги со жица за матење. Обарениот и исцеден карфиол извалкајте го во брашно и во изматените јајца и пржете го од двете страни во тава со загреано масло.
- Дел од похуваниот карфиол ставете го во керамички сад и одозгора ставете го претходно подготвениот фил со сирење и кашкавал, а потоа ставете одозгора ред карфиол.
- Тавата со мусака од карфиол печете ја во загреана рерна на 200°C, околу 15 минути.
- Преостанатите јајца изматете ги со павлаката, млекото и откако карфиолот ќе зарумени полијте го со смесата и вратете повторно во рерна. Мусаката е готова откако преливот ќе се запече.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во