Рецепти
Мусака од карфиол Ана Ѓорова

Вегетаријански рецепт за мусака

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Карфиол(800 Грама)

Јајце(7 )

Сирење(300 Грама)

Павлака(200 Грама)

Брашно

Млеко(250 Милилитри)

Кашкавал(200 Грама)

Масло

Сол

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Во тенџере со зовриена посолена вода ставете го сечканиот карфиол на гранчиња да се обари. Тенџерето покријте го со капак. Откако карфиолот ќе се свари, исцедете го во цедалка.
  2. Сирењето и кашкавалот крупно изрендајте ги, измешајте ги со 2 матени јајца и соединете ја смесата со дланките.
  3. Во сад скршете 3 јајца и изматете ги со жица за матење. Обарениот и исцеден карфиол извалкајте го во брашно и во изматените јајца и пржете го од двете страни во тава со загреано масло.
  4. Дел од похуваниот карфиол ставете го во керамички сад и одозгора ставете го претходно подготвениот фил со сирење и кашкавал, а потоа ставете одозгора ред карфиол.
  5. Тавата со мусака од карфиол печете ја во загреана рерна на 200°C, околу 15 минути.
  6. Преостанатите јајца изматете ги со павлаката, млекото и откако карфиолот ќе зарумени полијте го со смесата и вратете повторно во рерна. Мусаката е готова откако преливот ќе се запече.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: