Рецепти
Мусака од модри патлиџани Ана Ѓорова

Мусака од мелено месо и модри патлиџани како одлична идеја за семеен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Модрите патлиџани исечете ги по должина на тенки парчиња. Ставете им сол по желба и оставете ги некое време настрана да отстојат и да се исцедат.
  2. Во тенџере ставете 1 лажица маст и пропржете го ситно сечканиот кромид.
  3. Кога кромидот убаво ќе омекне, додајте ситно сечкани домати и на крај додајте го меленото месо. Посолете по вкус, промешајте и пржете додека месото убаво не зарумени.
  4. Тргнете од оган и додајте сечкан магдонос и бибер.
  5. Модрите патлиџани откако ќе отстојат, притиснете ги со прстите дополнително да се доцедат.
  6. Секое парче извалкајте го во брашно, потоа во јајца и пак во брашно, а потоа испржете го на врела маст.
  7. Во огноотпорен сад наредете ред испржени патлиџани, ред месо додека не се потроши целата смеса. Завршете со ред модри патлиџани одозгора.
  8. Јајцата разматете ги со млекото и прелијте ги врз мусаката.
  9. Печете ја мусаката во средно загреана рерна додека не фати коричка.
  10. Послужете ја со кисело млеко.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: