Рецепти
Мусака од модри патлиџани
Мусака од мелено месо и модри патлиџани како одлична идеја за семеен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Модар патлиџан(4 )
Мешано мелено месо(250 Грама)
Свинска маст(250 Грама)
Млеко(500 Милилитри)
Јајце(6 )
Кромид(1 Главица)
Домат(3 )
Свеж магдонос(1 Китка)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Модрите патлиџани исечете ги по должина на тенки парчиња. Ставете им сол по желба и оставете ги некое време настрана да отстојат и да се исцедат.
- Во тенџере ставете 1 лажица маст и пропржете го ситно сечканиот кромид.
- Кога кромидот убаво ќе омекне, додајте ситно сечкани домати и на крај додајте го меленото месо. Посолете по вкус, промешајте и пржете додека месото убаво не зарумени.
- Тргнете од оган и додајте сечкан магдонос и бибер.
- Модрите патлиџани откако ќе отстојат, притиснете ги со прстите дополнително да се доцедат.
- Секое парче извалкајте го во брашно, потоа во јајца и пак во брашно, а потоа испржете го на врела маст.
- Во огноотпорен сад наредете ред испржени патлиџани, ред месо додека не се потроши целата смеса. Завршете со ред модри патлиџани одозгора.
- Јајцата разматете ги со млекото и прелијте ги врз мусаката.
- Печете ја мусаката во средно загреана рерна додека не фати коричка.
- Послужете ја со кисело млеко.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во