Рецепти
Мусака од њоки Ана Ѓорова

Ова јадење одзема повеќе време за готвење, но е превкусно и вреди да се направи

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Компир(800 Грама)

Кашкавал(300 Грама)

Шунка(200 Грама)

Свежи шампињони(500 Грама)

Брашно(100 Грама)

Путер(50 Грама)

Јајце(3 )

Кечап(4 Супени лажици)

Суво оригано(1 Супена лажица)

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

Њоки:

  1. Сварените компири се дробат како за пире, се додава половина од путерот, се ренда 100 грама кашкавал и се меша со лажица. Се додаваат брашното и 3-те јајца и се замесува убаво тесто. Се остава да отстои 30 минути.
  2. На набрашнета површина се расукува тестото од компири и се формира долгнавеста форма.
  3. Формата се сече на парчиња и се формираат њоките. Се набрашнуваат и се шараат со ситната страна на рендето.
  4. Њоките сварете ги 5 минути во тенџере со зовриена и солена вода и извадете ги со решеткаста лажица во чинија настрана.

Фил:

  1. Шампињоните исечкајте ги на листови и пржете ги во тава со останатиот путер и со масло. Пржете ги и додајте сол и бибер по вкус, па тргнете ги настрана.
  2. Шунката исечкајте ја на ситни коцки, додајте го ориганото и кечапот и убаво промешајте, па ставете во друг сад.
  3. Половина од њоките распоредете ги во подмачкан со масло, огноотпорен сад. Врз нив наредете ги пржените шампињони, па шунката со кечап. Одозгора распоредете ги останатите њоки. На крајот врз њоките изрендајте ги преостанатите 200 грама кашкавал.
  4. Јадењето печете го во загрена рерна на 200 степени околу 30 минути.
Банана залчиња
Дроб во кошулица
Овесни барови со јаворов сируп
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Посна сарма со праз и шампињони
Филе Велингтон
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Ролат со цимет и суво грозје
Чоколадни бомбици со авокадо
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Пита со јајца и кајмак
Печен ролат од свинско каре
Торта со печурки
Полнети телешки шницли
Крокети од полнети јајца
Банана бомбици со гранола
Солен колач праз и сирење
Домашен крем од кикирики
Лажни лазањи со зелка и колбаси
Кифли со виршла и кашкавал
Романски качамак
Чоколадни коцки со црн грав
Вегетаријански лазањи
Солена пита со маслинки
Полнет леб
Печена скуша (посно)
Тава пилешко со бешамел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: