Рецепти
Мусака од њоки Ана Ѓорова

Ова јадење одзема повеќе време за готвење, но е превкусно и вреди да се направи

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Компир(800 Грама)

Кашкавал(300 Грама)

Шунка(200 Грама)

Свежи шампињони(500 Грама)

Брашно(100 Грама)

Путер(50 Грама)

Јајце(3 )

Кечап(4 Супени лажици)

Суво оригано(1 Супена лажица)

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

Њоки:

  1. Сварените компири се дробат како за пире, се додава половина од путерот, се ренда 100 грама кашкавал и се меша со лажица. Се додаваат брашното и 3-те јајца и се замесува убаво тесто. Се остава да отстои 30 минути.
  2. На набрашнета површина се расукува тестото од компири и се формира долгнавеста форма.
  3. Формата се сече на парчиња и се формираат њоките. Се набрашнуваат и се шараат со ситната страна на рендето.
  4. Њоките сварете ги 5 минути во тенџере со зовриена и солена вода и извадете ги со решеткаста лажица во чинија настрана.

Фил:

  1. Шампињоните исечкајте ги на листови и пржете ги во тава со останатиот путер и со масло. Пржете ги и додајте сол и бибер по вкус, па тргнете ги настрана.
  2. Шунката исечкајте ја на ситни коцки, додајте го ориганото и кечапот и убаво промешајте, па ставете во друг сад.
  3. Половина од њоките распоредете ги во подмачкан со масло, огноотпорен сад. Врз нив наредете ги пржените шампињони, па шунката со кечап. Одозгора распоредете ги останатите њоки. На крајот врз њоките изрендајте ги преостанатите 200 грама кашкавал.
  4. Јадењето печете го во загрена рерна на 200 степени околу 30 минути.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: