Рецепти
Мусака од спанаќ Ана Ѓорова

Печена мусака од говедско месо, спанаќ и ориз

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Спанаќ(1 Килограм)

Кромид(4 Главици)

Мелено говедско месо(1 Килограм)

Јајце(1 )

Ориз(1 Чаша)

Брашно(1 Чаша)

Магдонос(1 Китка)

Млеко(1/2 Литар)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Сечканиот кромид се пржи на загреано масло колку да омекне, а потоа се додава меленото месо да се пропржи.
  2. Кога месото е пржено, се трга од рерна, се додаваат зачини по вкус (сол, бибер), јајце, малку брашно, ориз и сечкан магдонос. Убаво се меша додека смесата не се соедини.
  3. Спанаќот убаво се мие, крупно се сече и се додава во смесата со меленото месо.
  4. Сè заедно се пржи додека не испари водата од спанаќот, а потоа се става во подлабок огноотпорен сад, се налива со млеко и се пече.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: