Рецепти
Мусака од спанаќ
Печена мусака од говедско месо, спанаќ и ориз
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Спанаќ(1 Килограм)
Кромид(4 Главици)
Мелено говедско месо(1 Килограм)
Јајце(1 )
Ориз(1 Чаша)
Брашно(1 Чаша)
Магдонос(1 Китка)
Млеко(1/2 Литар)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Сечканиот кромид се пржи на загреано масло колку да омекне, а потоа се додава меленото месо да се пропржи.
- Кога месото е пржено, се трга од рерна, се додаваат зачини по вкус (сол, бибер), јајце, малку брашно, ориз и сечкан магдонос. Убаво се меша додека смесата не се соедини.
- Спанаќот убаво се мие, крупно се сече и се додава во смесата со меленото месо.
- Сè заедно се пржи додека не испари водата од спанаќот, а потоа се става во подлабок огноотпорен сад, се налива со млеко и се пече.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во