Рецепти
Мусака со мешан зеленчук
Мусака од тиквички, модар патлиџан, компири, пиперка и домати што е одличен вегетаријански ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(3 )
Тиквичка(2 )
Модар патлиџан(1 )
Црвена пиперка(1 )
Кашкавал(300 Грама)
Млеко(50 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Компирите варете ги во солена и зовриена вода околу 15 минути, излупете ги и исечете ги на не многу дебели кругови.
- Пиперката, испечете ја, потоа излупете ја и исчистете ја од дршките и семките, исечете ја на ленти.
- Модриот патлиџан и тиквичките исто така испечете ги, претходно измијте ги, исушете ги и исечете ги на ленти.
- Во тава ставете намастена хартија за печење и наредете ги зеленчуците по следниот распоред: компири, додајте им сол и бибер, тиквички, па кашкавал исечен на ленти (може плус пармезан), потоа пиперките и модриот патлиџан, па кашкавал.
- Повторете ја постапката додека ги потрошите сите зеленчуци и завршете со слој компири. Одозгора полијте ги со мешавина од матено јајце и млеко.
- Печете во загреана рерна на 180 степени, околу 40 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во