Рецепти
Најлесно тесто на светот
Полски колач кој можете да го подготвите со кое било овошје сакате
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(4 )
Шеќер(3/4 Чаша)
Масло(1/2 Чаша)
Интегрално пченично брашно(1/2 Чаша)
Прашок за печиво(1/2 Супена лажица)
Јагоди(500 - 600 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 85 минути
- Сите состојки треба да бидат на собна температура.
- Прво се делат белките од жолчките.
- Белките се матат со миксер додека не станат пенасти.
- На крај се додава шеќерот лажица по лажица и постојано се мати со миксер.
- Смесата од белките треба да биде густа и мазна.
- Потоа се додават жолчките една по една и се продолжува со матење додека смесата не се соедини.
- Постепено се додава масло или путер.
- Се додава екстракт од ванила.
- Во смесара се додава брашното со прашокот за пециво и нежно се меша со дрвена лажица за да се поврзе тестото.
- Тавата со пречник 23 cm се обложува со хартија за печење.
- На хартијата се става тестото.
- Одозгора се става овошје.
- Еден дел од овошјето треба да биде во смесата.
- Се пече на 175 степени 1 час.
- Оладеното тесто се посипува со шеќер во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во