Рецепти
Њоки на париски начин Ана Ристеска

Интересен париски рецепт за крцкави печени њоки во вкусен бешамел сос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(1/2 Литар)

Путер(150 Грама)

Брашно(250 Грама)

Јајце(8 )

Рендан кашкавал(50 Грама)

Путер(за бешамелот 90 Грама)

Брашно(за бешамелот 90 Грама)

Млеко(1,5 Литар)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. Водата и парчињата путер се ставаат во сад да зовријат. Смасата се трга од оган и во неа се додава и брзо се замешува брашното. Потоа се враќа на оган неколку секунди додека да престане да се лепи.
  2. Смесата се префрла во ладен сад, се додаваат јајцата, едно по едно, ренданиот кашкавал, солта и биберот.
  3. Млекото се остава да зоврие и се посолува.
  4. Во посебно тенџере се става путерот да се растопи, а потоа се додава и брашното.
  5. Смесата се трга од оган и во неа се додава млекото, а потоа повторно се става на огнот и се вари додека не се згусне.
  6. Се зовриваат 2 л вода.
  7. Во мала модла за топчиња од тестот се прават њоките и се стваат во врелата вода, во која се варат 5-6 минути (кога се готови пливаат на површината), потоа се ставаат во студена вода и се процедуваат.
  8. Дното на една тава се премачкува со бешамел сос. Потоа се редат њоките и се прелеваат со остатокот од бешамелот. Се прекриваат со рендан кашкавал и се печат во рерна 10 минути на 200 степени.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: