Рецепти
Њоки на париски начин
Интересен париски рецепт за крцкави печени њоки во вкусен бешамел сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Вода(1/2 Литар)
Путер(150 Грама)
Брашно(250 Грама)
Јајце(8 )
Рендан кашкавал(50 Грама)
Путер(за бешамелот 90 Грама)
Брашно(за бешамелот 90 Грама)
Млеко(1,5 Литар)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Водата и парчињата путер се ставаат во сад да зовријат. Смасата се трга од оган и во неа се додава и брзо се замешува брашното. Потоа се враќа на оган неколку секунди додека да престане да се лепи.
- Смесата се префрла во ладен сад, се додаваат јајцата, едно по едно, ренданиот кашкавал, солта и биберот.
- Млекото се остава да зоврие и се посолува.
- Во посебно тенџере се става путерот да се растопи, а потоа се додава и брашното.
- Смесата се трга од оган и во неа се додава млекото, а потоа повторно се става на огнот и се вари додека не се згусне.
- Се зовриваат 2 л вода.
- Во мала модла за топчиња од тестот се прават њоките и се стваат во врелата вода, во која се варат 5-6 минути (кога се готови пливаат на површината), потоа се ставаат во студена вода и се процедуваат.
- Дното на една тава се премачкува со бешамел сос. Потоа се редат њоките и се прелеваат со остатокот од бешамелот. Се прекриваат со рендан кашкавал и се печат во рерна 10 минути на 200 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во