Рецепти
Њоки на париски начин Ана Ристеска

Интересен париски рецепт за крцкави печени њоки во вкусен бешамел сос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(1/2 Литар)

Путер(150 Грама)

Брашно(250 Грама)

Јајце(8 )

Рендан кашкавал(50 Грама)

Путер(за бешамелот 90 Грама)

Брашно(за бешамелот 90 Грама)

Млеко(1,5 Литар)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. Водата и парчињата путер се ставаат во сад да зовријат. Смасата се трга од оган и во неа се додава и брзо се замешува брашното. Потоа се враќа на оган неколку секунди додека да престане да се лепи.
  2. Смесата се префрла во ладен сад, се додаваат јајцата, едно по едно, ренданиот кашкавал, солта и биберот.
  3. Млекото се остава да зоврие и се посолува.
  4. Во посебно тенџере се става путерот да се растопи, а потоа се додава и брашното.
  5. Смесата се трга од оган и во неа се додава млекото, а потоа повторно се става на огнот и се вари додека не се згусне.
  6. Се зовриваат 2 л вода.
  7. Во мала модла за топчиња од тестот се прават њоките и се стваат во врелата вода, во која се варат 5-6 минути (кога се готови пливаат на површината), потоа се ставаат во студена вода и се процедуваат.
  8. Дното на една тава се премачкува со бешамел сос. Потоа се редат њоките и се прелеваат со остатокот од бешамелот. Се прекриваат со рендан кашкавал и се печат во рерна 10 минути на 200 степени.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: