Рецепти
Њоки од леб со сланина
Рецепт се брзи домашни њоки во сос од сланина
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Леб(200 Грама)
Рендан кашкавал(100 Грама)
Јајце(1 )
Путер(70 Грама)
Сланина(100 Грама)
Кромид(2 мали Главици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Исечете го лебот на парчиња и оставете го во малку млеко да омекне. Исцедете го и префрлете го во друг сад, додајте ги јајцето, 75 г брашно, 50 г кашкавал, малку сол и бибер.
- Измешајте ја смесата и додајте уште малку брашно ако е потребно.
- Од смесата направете мали топчиња и валајте ги во брашно.
- Ставете да зоврие поголемо количество посолена вода, додајте ги њоките и варете ги 3-4 минути откако ќе испливаат на површината.
- Вадете ги со лажица-цедилка и ставете ги врз крпа да се исцедат.
- Ситно исечкајте ги сланината и кромидот, па пржете ги на путер. Посолете ги и попиперете ги. Додајте ги њоките и оставете ги да се пропржет кратко време. Додајте ги кашкавалот 50 г и исечканиот магдонос и сервирајте ги.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во