Рецепти
Њоки во сос од жалфија Ана Ѓорова

Домашни њоки од компири со сос од путер, жалфија и лук

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Компир(1/2 Килограм)

Брашно(100 Грама)

Јајце(1 )

Сол

Путер(2 Супени лажици)

Лук(1 Чешне)

Жалфија(4-5 Листови)

Рендан пармезан

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

ПОДГОТОВКА НА ЊОКИТЕ:

  1. Нелупените компири ставете ги да се варат во малку солена вода додека омекнат.
  2. Сварените компири се лупат и се пасираат, а уште подобро е тестото ако ги изрендате.
  3. Компирот се меша со брашното, јајцата и солта и се меси тесто.
  4. Тестото се дели на повеќе топчиња, а од топчињата се прават њоките: се сукаат во долги стапчиња и се сечкаат. Должината на њоките е по желба, околу 3-4 сантиметри.
  5. Се варат во врела вода 1-2 минути, се вадат и се цедат.

ПОДГОТОВКА НА СОСОТ:

  1. На тава ставете две лажици путер, едно чешне лук и листови жалфија.
  2. Оставете ги неколку минути да се пропржат, а потоа додајте ги њоките и оставете ги уште 2-3 минути на оган.
  3. Истурете ги во голем сад, наросете рендан пармезан и послужете ги.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: