Рецепти
Њоки во сос од жалфија
Домашни њоки од компири со сос од путер, жалфија и лук
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(1/2 Килограм)
Брашно(100 Грама)
Јајце(1 )
Путер(2 Супени лажици)
Лук(1 Чешне)
Жалфија(4-5 Листови)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
ПОДГОТОВКА НА ЊОКИТЕ:
- Нелупените компири ставете ги да се варат во малку солена вода додека омекнат.
- Сварените компири се лупат и се пасираат, а уште подобро е тестото ако ги изрендате.
- Компирот се меша со брашното, јајцата и солта и се меси тесто.
- Тестото се дели на повеќе топчиња, а од топчињата се прават њоките: се сукаат во долги стапчиња и се сечкаат. Должината на њоките е по желба, околу 3-4 сантиметри.
- Се варат во врела вода 1-2 минути, се вадат и се цедат.
ПОДГОТОВКА НА СОСОТ:
- На тава ставете две лажици путер, едно чешне лук и листови жалфија.
- Оставете ги неколку минути да се пропржат, а потоа додајте ги њоките и оставете ги уште 2-3 минути на оган.
- Истурете ги во голем сад, наросете рендан пармезан и послужете ги.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во