Рецепти
Њоки во сос од жалфија Ана Ѓорова

Домашни њоки од компири со сос од путер, жалфија и лук

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Компир(1/2 Килограм)

Брашно(100 Грама)

Јајце(1 )

Сол

Путер(2 Супени лажици)

Лук(1 Чешне)

Жалфија(4-5 Листови)

Рендан пармезан

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

ПОДГОТОВКА НА ЊОКИТЕ:

  1. Нелупените компири ставете ги да се варат во малку солена вода додека омекнат.
  2. Сварените компири се лупат и се пасираат, а уште подобро е тестото ако ги изрендате.
  3. Компирот се меша со брашното, јајцата и солта и се меси тесто.
  4. Тестото се дели на повеќе топчиња, а од топчињата се прават њоките: се сукаат во долги стапчиња и се сечкаат. Должината на њоките е по желба, околу 3-4 сантиметри.
  5. Се варат во врела вода 1-2 минути, се вадат и се цедат.

ПОДГОТОВКА НА СОСОТ:

  1. На тава ставете две лажици путер, едно чешне лук и листови жалфија.
  2. Оставете ги неколку минути да се пропржат, а потоа додајте ги њоките и оставете ги уште 2-3 минути на оган.
  3. Истурете ги во голем сад, наросете рендан пармезан и послужете ги.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: