Рецепти
Новогодишна елка со Нутела Ана Ѓорова

Одличен празничен десерт за страсните обожаватели на благото

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(150 Грама)

Путер(100 Грама)

Вода(75 Милилитри)

Сол

Нутела крем(по вкус )

Жолчка од јајце

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 2 часа

  1. Изматете го омекнатиот путер пенасто заедно со 30 грама од брашното.
  2. Останатото брашно измешајте го со млаката вода и со малку сол и месете додека да добиете меко тесто.
  3. Мекото тесто расукајте го четвртасто на набрашнета површина. Во центарот додајте ја смесата од путер и брашно (која претходно малку ја засукавте во фолија со сукало).
  4. Преклопете го тестото од две страни, засукајте го, па преклопете го од другите две страни и повторно засукајте го.
  5. Повторете ја постапката уште неколку пати , така што, меѓу секое ново засукување ставајте го тестото да отстои во фрижидер по 10 минути.
  6. По последното расукување на тестото, оставете го во фрижидер 1 час.
  7. Поделете го тестото на два еднакви дела и расукајте ги во два еднакви четириаголници.
  8. Едното тесто убаво премачкајте го со Нутела крем. Поклопете го внимателно со другото тесто.
  9. Така преклопените теста со крем, пресечете ги во форма на голем триаголник.
  10. Од основата на тестото на десната страна почнете да правите хоризонтални засеци (гранките на елката) сè до врвот. Повторете го тоа и од другата страна на триаголникот.
  11. Почнете да ги виткате „гранките“ на тестото од доле, па нагоре. Внимателно за да не истече кремот.
  12. Премачкајте го целото тесто со изматена жолчка од јајце и печете го на 180°C, околу 25 минути.
  13. Оставете го да се олади, а потоа наросете го со шеќер во прав.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: