Рецепти
Новогодишна елка со Нутела
Одличен празничен десерт за страсните обожаватели на благото
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 2 часа
- Изматете го омекнатиот путер пенасто заедно со 30 грама од брашното.
- Останатото брашно измешајте го со млаката вода и со малку сол и месете додека да добиете меко тесто.
- Мекото тесто расукајте го четвртасто на набрашнета површина. Во центарот додајте ја смесата од путер и брашно (која претходно малку ја засукавте во фолија со сукало).
- Преклопете го тестото од две страни, засукајте го, па преклопете го од другите две страни и повторно засукајте го.
- Повторете ја постапката уште неколку пати , така што, меѓу секое ново засукување ставајте го тестото да отстои во фрижидер по 10 минути.
- По последното расукување на тестото, оставете го во фрижидер 1 час.
- Поделете го тестото на два еднакви дела и расукајте ги во два еднакви четириаголници.
- Едното тесто убаво премачкајте го со Нутела крем. Поклопете го внимателно со другото тесто.
- Така преклопените теста со крем, пресечете ги во форма на голем триаголник.
- Од основата на тестото на десната страна почнете да правите хоризонтални засеци (гранките на елката) сè до врвот. Повторете го тоа и од другата страна на триаголникот.
- Почнете да ги виткате „гранките“ на тестото од доле, па нагоре. Внимателно за да не истече кремот.
- Премачкајте го целото тесто со изматена жолчка од јајце и печете го на 180°C, околу 25 минути.
- Оставете го да се олади, а потоа наросете го со шеќер во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во