Рецепти
Охридско ѓомлезе
Охридски специјалитет приготвен на традиционален начин
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Од брашното и вода по потреба се прави каша со густина како за палачинки. Во кашата се додава и сол по вкус.
- Откако ќе се измеша кашата, се пали огнот. На пирустија се става тепсијата во која ќе се прави ѓомлезето малку да се загрее.
- Истовремено на оганот веќе го топлиме едниот сач, кој одозгора е посипан со пепел.
- Штом се затопли тепсијата ја попрскуваме со масло, па ставаме една мера од кашата, ја покриваме со затоплениот сач, а веќе вториот сач го ставаме на оганот да се затопли за наизменично да го користиме.
- Првата кора ќе се запече за неколку минути, врз неа повторно ставаме од кашата и попрскуваме со масло. Го ставаме затоплениот сач и чекаме неколку минути да се запече и така повторуваме сè додека не се потроши смесата.
- Го сечеме ѓомлезето и повторно го покриваме со затоплен сач, ама сега на сачот и под тепсијата ставаме жар од огнот и оставаме така да тлее околу 40 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во