Рецепти
Охридско ѓомлезе Ана Ѓорова

Охридски специјалитет приготвен на традиционален начин

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(2 Килограми)

Сол(по потреба )

Вода(по потреба )

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Од брашното и вода по потреба се прави каша со густина како за палачинки. Во кашата се додава и сол по вкус.
  2. Откако ќе се измеша кашата, се пали огнот. На пирустија се става тепсијата во која ќе се прави ѓомлезето малку да се загрее.
  3. Истовремено на оганот веќе го топлиме едниот сач, кој одозгора е посипан со пепел.
  4. Штом се затопли тепсијата ја попрскуваме со масло, па ставаме една мера од кашата, ја покриваме со затоплениот сач, а веќе вториот сач го ставаме на оганот да се затопли за наизменично да го користиме.
  5. Првата кора ќе се запече за неколку минути, врз неа повторно ставаме од кашата и попрскуваме со масло. Го ставаме затоплениот сач и чекаме неколку минути да се запече и така повторуваме сè додека не се потроши смесата.
  6. Го сечеме ѓомлезето и повторно го покриваме со затоплен сач, ама сега на сачот и под тепсијата ставаме жар од огнот и оставаме така да тлее околу 40 минути.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: