Рецепти
Охридско ѓомлезе Ана Ѓорова

Охридски специјалитет приготвен на традиционален начин

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(2 Килограми)

Сол(по потреба )

Вода(по потреба )

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Од брашното и вода по потреба се прави каша со густина како за палачинки. Во кашата се додава и сол по вкус.
  2. Откако ќе се измеша кашата, се пали огнот. На пирустија се става тепсијата во која ќе се прави ѓомлезето малку да се загрее.
  3. Истовремено на оганот веќе го топлиме едниот сач, кој одозгора е посипан со пепел.
  4. Штом се затопли тепсијата ја попрскуваме со масло, па ставаме една мера од кашата, ја покриваме со затоплениот сач, а веќе вториот сач го ставаме на оганот да се затопли за наизменично да го користиме.
  5. Првата кора ќе се запече за неколку минути, врз неа повторно ставаме од кашата и попрскуваме со масло. Го ставаме затоплениот сач и чекаме неколку минути да се запече и така повторуваме сè додека не се потроши смесата.
  6. Го сечеме ѓомлезето и повторно го покриваме со затоплен сач, ама сега на сачот и под тепсијата ставаме жар од огнот и оставаме така да тлее околу 40 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: