Рецепти
Октопод во бело вино Ана Ѓорова

Вкусен специјалитет што ќе го обожавате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Октопод(500 Грама)

Лук(3 Чешниња)

Вегета(малку )

Бибер

Сенф(1/2 Супена лажица)

Бело вино(2-3 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Октоподот претходно исчистен и одмрзнат ставете го во тенџере со зовриена вода да се вари 1 и пол час.
  2. Откако ќе се свари (проверете со нож дали е добро сварен – месото треба да е меко и со убава боја), исечкајте го на парчиња.
  3. Потоа ставете го во тава на оган, во тавата додајте маслиново масло, малку вегета, сенф, бибер и ситно сечкан лук.
  4. Откако октоподот ќе се пропржи и ќе пушти мирис од зачините, додајте во тавата бело вино и динстајте го додека течноста испари.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: