Рецепти
Октопод во бело вино
Вкусен специјалитет што ќе го обожавате
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Октопод(500 Грама)
Лук(3 Чешниња)
Вегета(малку )
Сенф(1/2 Супена лажица)
Бело вино(2-3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Октоподот претходно исчистен и одмрзнат ставете го во тенџере со зовриена вода да се вари 1 и пол час.
- Откако ќе се свари (проверете со нож дали е добро сварен – месото треба да е меко и со убава боја), исечкајте го на парчиња.
- Потоа ставете го во тава на оган, во тавата додајте маслиново масло, малку вегета, сенф, бибер и ситно сечкан лук.
- Откако октоподот ќе се пропржи и ќе пушти мирис од зачините, додајте во тавата бело вино и динстајте го додека течноста испари.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во