Рецепти
Ореовки Ана Ѓорова

Благи и вкусни колачиња од мелени и дробени ореви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ореви(300 Грама)

Шеќер(150 Грама)

Јајце(5 )

Лимон(1 )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Јајцата ги кршиме и ги делиме белките од жолчките.
  2. Белките ги матиме со миксер заедно со шеќерот, а потоа додаваме 150 грама мелени ореви, промешуваме со лажица и додаваме 100 грама дробени ореви.
  3. На крај во смесата се додава исцедениот сок од половина лимон.
  4. Садот со смесата го ставаме врз тенџере со вода на оган и вариме на пареа. За време на варењето мешаме со лажица.
  5. Го тргаме садот од оган и оставаме смесата да се олади.
  6. Смесата ја мешаме со преостанатите дробени ореви, со дланките ги формираме ореовките во форма на кифлички, па ги редиме во подмачкан плех за печење.
  7. Ореовките се печат околу 40 минути на температура од 150 степени.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: