Рецепти
Ореовки
Благи и вкусни колачиња од мелени и дробени ореви
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Јајцата ги кршиме и ги делиме белките од жолчките.
- Белките ги матиме со миксер заедно со шеќерот, а потоа додаваме 150 грама мелени ореви, промешуваме со лажица и додаваме 100 грама дробени ореви.
- На крај во смесата се додава исцедениот сок од половина лимон.
- Садот со смесата го ставаме врз тенџере со вода на оган и вариме на пареа. За време на варењето мешаме со лажица.
- Го тргаме садот од оган и оставаме смесата да се олади.
- Смесата ја мешаме со преостанатите дробени ореви, со дланките ги формираме ореовките во форма на кифлички, па ги редиме во подмачкан плех за печење.
- Ореовките се печат околу 40 минути на температура од 150 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во