Рецепти
Ореовки Ана Ѓорова

Благи и вкусни колачиња од мелени и дробени ореви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ореви(300 Грама)

Шеќер(150 Грама)

Јајце(5 )

Лимон(1 )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Јајцата ги кршиме и ги делиме белките од жолчките.
  2. Белките ги матиме со миксер заедно со шеќерот, а потоа додаваме 150 грама мелени ореви, промешуваме со лажица и додаваме 100 грама дробени ореви.
  3. На крај во смесата се додава исцедениот сок од половина лимон.
  4. Садот со смесата го ставаме врз тенџере со вода на оган и вариме на пареа. За време на варењето мешаме со лажица.
  5. Го тргаме садот од оган и оставаме смесата да се олади.
  6. Смесата ја мешаме со преостанатите дробени ореви, со дланките ги формираме ореовките во форма на кифлички, па ги редиме во подмачкан плех за печење.
  7. Ореовките се печат околу 40 минути на температура од 150 степени.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: