Рецепти
Рижото со октопод (посно)
Оризот на овој начин со октопод, зеленчук и зачини е многу вкусен. Подгответе го за ручек или вечера.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ориз(350 Грама)
Октопод(1 среден )
Домат(2 позрели )
Кромид(1 Главица)
Морков(1 )
Целер(1 страк )
Магдонос(1 Китка)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Во една поголема тава или во тенџере на загреано масло пропржете го сечканиот кромид, па додајте ги сечканите моркови и целер; по неколку минути додајте ги и лупените и исечкани домати, исчистени од семки (претходно малку провријте ги во зовриена вода).
- Пропржете така уште неколку минути, па кога зеленчукот ќе омекне, додајте го октоподот исечкан на парчиња; оставете да се готви 15 минути на умерен-тивок оган.
- Потоа додајте го оризот и мешајте неколку минути; со постојано мешање додајте во тенџерето 2 кутлачи топла зеленчукова супа. Оставете го јадењето да зоврие, па гответе додека оризот се свари. Додавајте повремено уште супа и мешајте.
- На крајот зачинете го јадењето со сол, бибер и сечкан магдонос по вкус.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во