Рецепти
Рижото со октопод (посно) Ана Ѓорова

Оризот на овој начин со октопод, зеленчук и зачини е многу вкусен. Подгответе го за ручек или вечера.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ориз(350 Грама)

Октопод(1 среден )

Домат(2 позрели )

Кромид(1 Главица)

Морков(1 )

Целер(1 страк )

Магдонос(1 Китка)

Бистра зеленчукова супа

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Во една поголема тава или во тенџере на загреано масло пропржете го сечканиот кромид, па додајте ги сечканите моркови и целер; по неколку минути додајте ги и лупените и исечкани домати, исчистени од семки (претходно малку провријте ги во зовриена вода).
  2. Пропржете така уште неколку минути, па кога зеленчукот ќе омекне, додајте го октоподот исечкан на парчиња; оставете да се готви 15 минути на умерен-тивок оган.
  3. Потоа додајте го оризот и мешајте неколку минути; со постојано мешање додајте во тенџерето 2 кутлачи топла зеленчукова супа. Оставете го јадењето да зоврие, па гответе додека оризот се свари. Додавајте повремено уште супа и мешајте.
  4. На крајот зачинете го јадењето со сол, бибер и сечкан магдонос по вкус.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: