Рецепти
Ориз со ракчиња Ана Ѓорова

Одличен рецепт за да ги искористите остатоците од оризот од ручекот од претходниот ден

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ракчиња(225 Грама)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Бибер

Нишесте (пченкарен скроб)(1/2 Кафена лажица)

Масло(3 Супени лажици)

Јајце(3 )

Млад кромид(2 )

Ориз(4 чаши сварен ориз од претходниот ден )

Грашок(1/2 Чаша)

Морков(1/2 чаша сечкан на коцки )

Соја сос(1 Супена лажица)

Масло од сусам(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Исчистените ракчиња зачинете ги со сол, бибер и нишесте и оставете ги настрана во сад 10-тина минути.
  2. Потоа во тава на загреано масло пропржете ги од двете страни додека убаво заруменат, околу минута од секоја страна, па тргнете ги настрана.
  3. Јајцата изматете ги и пржете ги во друга тава, па ставете ги во садот со ракчињата.
  4. Потоа посебно пропржете го сечканиот млад кромид околу 30 секунди колку да омекне. Потоа додајте го оризот* и пржете го на умерен оган 1-2 минути.
  5. Додајте ги грашакот и морковот (може и замрзнати, па оставени да се одмрзнат), соја сос, маслото од сусам, ракчињата и јајцата и мешајте. Додајте уште соја сос по вкус и послужете.

* За овој рецепт најубаво е да користите ориз зготвен од претходниот ден, од фрижидер.

Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: