Рецепти
Ориз со ракчиња
Одличен рецепт за да ги искористите остатоците од оризот од ручекот од претходниот ден
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ракчиња(225 Грама)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Нишесте (пченкарен скроб)(1/2 Кафена лажица)
Масло(3 Супени лажици)
Јајце(3 )
Млад кромид(2 )
Ориз(4 чаши сварен ориз од претходниот ден )
Грашок(1/2 Чаша)
Морков(1/2 чаша сечкан на коцки )
Соја сос(1 Супена лажица)
Масло од сусам(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Исчистените ракчиња зачинете ги со сол, бибер и нишесте и оставете ги настрана во сад 10-тина минути.
- Потоа во тава на загреано масло пропржете ги од двете страни додека убаво заруменат, околу минута од секоја страна, па тргнете ги настрана.
- Јајцата изматете ги и пржете ги во друга тава, па ставете ги во садот со ракчињата.
- Потоа посебно пропржете го сечканиот млад кромид околу 30 секунди колку да омекне. Потоа додајте го оризот* и пржете го на умерен оган 1-2 минути.
- Додајте ги грашакот и морковот (може и замрзнати, па оставени да се одмрзнат), соја сос, маслото од сусам, ракчињата и јајцата и мешајте. Додајте уште соја сос по вкус и послужете.
* За овој рецепт најубаво е да користите ориз зготвен од претходниот ден, од фрижидер.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во