Рецепти
Овчарска пита
Интесен руечек со пире, мелено месо и грашак кој ви предлагаме да го послужите со црвено вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мешано мелено месо(600 Грама)
Кромид(1 Главица)
Морков(2 )
Грашок(200 Грама)
Рендан пармезан(40 Грама)
Црвен пипер(1/2 Кафена лажица)
Путер(170 Грама)
Лук(2 Чешниња)
Млеко(100 Милилитри)
Лук(1 Чешне)
Брашно(1 Супена лажица)
Јајце(1 )
Соја сос(70 Милилитри)
Компир(варен 5 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- Во тенџере со зовриена вода на оган ја ставаме коцката да се вари супа. Морковите ги сечкаме на коцки. Ситно ја сечкаме главицата кромид и 2 чешниња лук.
- Во друго тенџере со зовриена вода на оган ги ставаме морковите и грашокот да се варат и посолуваме.
- На 50 г растопен путер во тава на оган го пржиме кромидот, посолуваме и откако ќе омекне го додаваме исечканиот лук. Откако и лукот ќе се запржи го додаваме меленото месо, посолуваме, наросуваме мелен црн пипер и промешуваме.
- На 70 г растопен путер во тенџере на оган го пржиме брашнното, налеваме од супата од коцка, ги додаваме соја сосот и црвениот пипер и промешуваме. Откако месото ќе се испржи ја тргаме тавата од оган и го додаваме сварениот зеленчук. Откако сосот ќе ја добие потребната густина и него го додаваме во тавата, промешуваме и содржината од тавата за пржење ја претураме во керамичка тава.
- Во длабок сад ги ставаме компирите и ги гмечиме со алатка за пире. Додаваме 50 г путер, млекото и јајцето. Со алатка го гмечиме преостанатото чешне лук, го додаваме во садот, мешаме додека пирето не се соедини и го нанесуваме во карамичката тава. Врз пирето го наросуваме ренданиот пармезан.
- Тавата ја ставаме во рерна и печеме 40 минути на 200 степени. Ја вадиме тавата од рерна.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во