Рецепти
Овчарска пита Ана Ристеска

Интесен руечек со пире, мелено месо и грашак кој ви предлагаме да го послужите со црвено вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мешано мелено месо(600 Грама)

Кромид(1 Главица)

Морков(2 )

Грашок(200 Грама)

Рендан пармезан(40 Грама)

Црвен пипер(1/2 Кафена лажица)

Путер(170 Грама)

Лук(2 Чешниња)

Млеко(100 Милилитри)

Лук(1 Чешне)

Брашно(1 Супена лажица)

Коцка за супа-бујон(1 )

Јајце(1 )

Соја сос(70 Милилитри)

Компир(варен 5 )

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути

  1. Во тенџере со зовриена вода на оган ја ставаме коцката да се вари супа. Морковите ги сечкаме на коцки. Ситно ја сечкаме главицата кромид и 2 чешниња лук.
  2. Во друго тенџере со зовриена вода на оган ги ставаме морковите и грашокот да се варат и посолуваме.
  3. На 50 г растопен путер во тава на оган го пржиме кромидот, посолуваме и откако ќе омекне го додаваме исечканиот лук. Откако и лукот ќе се запржи го додаваме меленото месо, посолуваме, наросуваме мелен црн пипер и промешуваме.
  4. На 70 г растопен путер во тенџере на оган го пржиме брашнното, налеваме од супата од коцка, ги додаваме соја сосот и црвениот пипер и промешуваме. Откако месото ќе се испржи ја тргаме тавата од оган и го додаваме сварениот зеленчук. Откако сосот ќе ја добие потребната густина и него го додаваме во тавата, промешуваме и содржината од тавата за пржење ја претураме во керамичка тава.
  5. Во длабок сад ги ставаме компирите и ги гмечиме со алатка за пире. Додаваме 50 г путер, млекото и јајцето. Со алатка го гмечиме преостанатото чешне лук, го додаваме во садот, мешаме додека пирето не се соедини и го нанесуваме во карамичката тава. Врз пирето го наросуваме ренданиот пармезан.
  6. Тавата ја ставаме во рерна и печеме 40 минути на 200 степени. Ја вадиме тавата од рерна.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: