Рецепти
Овесни колачи од банани и јагоди
Одлични за појадок со чаша млеко или како ужинка помеѓу оброците
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јагоди(350 Грама)
Јаворов сируп(или мед 90 милилитри )
Чиа семе(2 Супени лажици)
Екстракт од ванила(2 Кафени лажици)
Овесни снегулки(160 Грама)
Прашок за печиво(1 Кафена лажица)
Банана(2 средни )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Јагодите исчистете ги и исечкајте ги, а потоа ставете ги во тенџере на умерен оган со 30 мл јаворов сируп (или мед). Гответе ги јагодите 5-15 минути или помалку додека добиете кашеста и густа смеса. Мешајте повремено.
- Потоа додајте ги чиа семките и 1 кафена лажица екстракт од ванила, па продолжете со мешање и готвење уште 5 минути.
- Тргнете од оган и оставете ја смесата да се олади.
- Загрејте ја рерната на 190 степени.
- Во блендер ставете 1 чаша од овесните снегулки и изблендирајте ги додека добиете прав. Префрлете ги во голем сад и додајте ги останатите овесни снегулки и прашакот за печиво и добро измешајте.
- Бананите испасирајте ги и додајте ги во смесата со овесните снегулки. Додајте ги и 60 мл јаворов сируп (или мед) и лажичка ванила екстракт. Измешајте добро додека добиете хомогена смеса.
- Префрлете 2/3 од смесата во огноотпорен сад (20х20 см) врз намастена хартија за печење. Со прсти или со лажица убаво натапкајте ја на површината.
- Одозгора премачкајте со подготвениот џем од јагоди, распоредете убаво со лажица или нож.
- На крајот наросете со останатиот дел од овесната смеса.
- Печете го колачот 30 минути во загреаната рерна додека стане златнокафен.
- Оставете го да се излади, па пресечете го на коцки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во