Рецепти
Овошен куглов Ана Ѓорова

Лесен и вкусен колач богатен со овошни вкусови

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(4 )

Шеќер(250 Грама)

Мелени ореви(200 Грама)

Масло(1 шолја )

Брашно(200 Грама)

Прашок за печиво(1 )

Мармалад од шипки(8 Супени лажици)

Банана(1 Килограм)

Малини(200 Грама)

Боровница

Шлаг во прав(1 пакување )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Во сад ги ставаме јајцата и шеќерот и пенасто ги матиме со миксер.
  2. Ги додаваме маслото и мелените ореви и продолжуваме со матењето.
  3. Потоа ги додаваме и брашното (помешано со печивото) и продолжуваме со матење.
  4. Добиената смеса ја истураме во намастен калап за куглов и ја ставаме да се пече.
  5. Испечената кора ја сечеме на половина, па добиваме две.
  6. Првата кора ја премачкуваме со мармаладот и ги редиме бананите исечкани на кругови.
  7. Одозгора ја ставаме исечената кора и потоа во средината на кугловот ставаме шлаг измешан со сечкани банани, малини и боровинки (може и комбинација од друго овошје на пр. јагоди и капини).
  8. Целиот колач се декорира по желба, може да го премачкате со топено чоколадо или со шлагот.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: