Рецепти
Овошни корпички Ана Ѓорова

Овошен десерт од кајсии и Бренди

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(150 Грама)

Јајце(1 )

Путер(80 Грама)

Шеќер(60 Грама)

Мелени ореви(125 Грама)

Прашок за печиво(1/4 Кафена лажица)

Кајсија(200 Грама)

Бренди(2 Супени лажици)

Шеќер во прав(175 Грама)

Бадеми(0.5 Шака)

Млеко(2-3 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Се мешаат брашното и прашакот за печиво, во средината се прави вдлабнатина и се става 1 јајце, шеќер и путер.
  2. Се замесува глатко тесто, се обликува со сукало и се остава во фрижидер 1 час.
  3. Кајсиите се преполовуваат, се преливаат со бренди и се оставаат да отстојат 1 час.
  4. Малку млеко се вари со 50 грама шеќер во прав. Кога ќе зоврие, се прелеваат мелените ореви, се остава да се подолади и се става во фрижидер.
  5. Тестото се расукува и се обложуваат намастените модли. Во секоја од нив се става половина кајсија и се посипува со сечкан бадем.
  6. Се додаваат припремените ореви и се преклопува со тесто.
  7. Се премачкува со глазура од шеќер во прав, која е направена од 125 грама шеќер во прав помешан со 2-3 лажици топла вода.
  8. Овошните корпички се печат во загреана рерна на 180°C околу 40 минути.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: