Рецепти
Овошни корпички
Овошен десерт од кајсии и Бренди
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(150 Грама)
Јајце(1 )
Путер(80 Грама)
Шеќер(60 Грама)
Мелени ореви(125 Грама)
Прашок за печиво(1/4 Кафена лажица)
Кајсија(200 Грама)
Бренди(2 Супени лажици)
Шеќер во прав(175 Грама)
Бадеми(0.5 Шака)
Млеко(2-3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Се мешаат брашното и прашакот за печиво, во средината се прави вдлабнатина и се става 1 јајце, шеќер и путер.
- Се замесува глатко тесто, се обликува со сукало и се остава во фрижидер 1 час.
- Кајсиите се преполовуваат, се преливаат со бренди и се оставаат да отстојат 1 час.
- Малку млеко се вари со 50 грама шеќер во прав. Кога ќе зоврие, се прелеваат мелените ореви, се остава да се подолади и се става во фрижидер.
- Тестото се расукува и се обложуваат намастените модли. Во секоја од нив се става половина кајсија и се посипува со сечкан бадем.
- Се додаваат припремените ореви и се преклопува со тесто.
- Се премачкува со глазура од шеќер во прав, која е направена од 125 грама шеќер во прав помешан со 2-3 лажици топла вода.
- Овошните корпички се печат во загреана рерна на 180°C околу 40 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во