Рецепти
Палачинки од спанаќ
Декоративни палачинки со фил од пилешко месо и печурки што може да ги подготвите за секакви пригоди, семејни прослави, празници, но и за секојдневен оброк
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(250 Грама)
Пченкарно брашно(250 Грама)
Јајце(3 )
Вода(350 Милилитри)
Масло(100 Милилитри)
Пилешко месо(500 Грама)
Спанаќ(500 Грама)
Свежи шампињони(500 Грама)
Павлака(200 Милилитри)
Кечап(100 Милилитри)
Сенф(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Јајцата се матат со 350 мл вода, 100 мл масло и постепено се додава брашното. Кога смесата ќе се изедначи, се додава обарениот и изблендиран спанаќ.
- Од тестото се печат палачинки од двете страни на вообичаен начин.
- За фил: стекот се динста на тивок оган со малку масло и потоа се додаваат печурките и сенфот. Се зачинува по вкус.
- Кога ќе се излади испржената смеса, се меша со павлаката и се филуваат палачинките, но претходно секоја палачинка се премачкува со кечап.
- Откако ќе се стави од смесата, палачинките се виткаат во ролат и се декорираат по желба со кечап, павлака или рендано сирење.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во