Рецепти
Пармиџана (хроно) Ана Ѓорова

Италијански рецепт за модри патлиџани

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Модар патлиџан(500 Грама)

Домат(400 Грама)

Рендан пармезан(50 Грама)

Црвен кромид(1/2 Главица)

Лук(1 Чешне)

Маслиново масло(100 Милилитри)

Оцет(1 Супена лажица)

Свежо оригано(3-4 Листови)

Свеж босилек(4-5 Листови)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Измијте ги модрите патлиџани и исечете ги по должина со дебелина 2-3 мм. Посолете ги и оставете ги да отстојат околу 20 минути, а потоа избришете ги и исушете ги со хартиена крпа.
  2. Загрејте ја грил-тавата, премачкајте ја со маслиново масло и пржете ги модрите патлиџани подеднакво од сите страни. Оставете ги потоа врз салфетка за да се отстрани вишокот маснотија.
  3. Лукот и кромидот исечкајте ги ситно и пропржете ги во тава со 2-3 лажици маслиново масло. Додајте ливчиња оригано и пропржете уште 2-3 минути.
  4. Во тавата со кромид додајте ги лупените и исечкани домати и динстајте ги 10-тина минути, а потоа додајте оцет. Варете неколку минути и на крај додајте ги листовите босилек.
  5. Во огноотпорен сад распоредете ред од смесата со доматите и прекријте ги со слој модри патлиџани, потоа наредете повторно ред сос од домати и на крај одозгора изрендајте пармезан. Повторете ја постапката додека материјалот не се потроши и полијте 2 лажици масло.
  6. Печете во загреана рерна на 190°C, околу 30 минути. Печената пармиџана извадете ја од рерна, оставете да се олади, сечете на коцки и послужете.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: