Рецепти
Пармиџана (хроно)
Италијански рецепт за модри патлиџани
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Модар патлиџан(500 Грама)
Домат(400 Грама)
Рендан пармезан(50 Грама)
Црвен кромид(1/2 Главица)
Лук(1 Чешне)
Маслиново масло(100 Милилитри)
Оцет(1 Супена лажица)
Свежо оригано(3-4 Листови)
Свеж босилек(4-5 Листови)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Измијте ги модрите патлиџани и исечете ги по должина со дебелина 2-3 мм. Посолете ги и оставете ги да отстојат околу 20 минути, а потоа избришете ги и исушете ги со хартиена крпа.
- Загрејте ја грил-тавата, премачкајте ја со маслиново масло и пржете ги модрите патлиџани подеднакво од сите страни. Оставете ги потоа врз салфетка за да се отстрани вишокот маснотија.
- Лукот и кромидот исечкајте ги ситно и пропржете ги во тава со 2-3 лажици маслиново масло. Додајте ливчиња оригано и пропржете уште 2-3 минути.
- Во тавата со кромид додајте ги лупените и исечкани домати и динстајте ги 10-тина минути, а потоа додајте оцет. Варете неколку минути и на крај додајте ги листовите босилек.
- Во огноотпорен сад распоредете ред од смесата со доматите и прекријте ги со слој модри патлиџани, потоа наредете повторно ред сос од домати и на крај одозгора изрендајте пармезан. Повторете ја постапката додека материјалот не се потроши и полијте 2 лажици масло.
- Печете во загреана рерна на 190°C, околу 30 минути. Печената пармиџана извадете ја од рерна, оставете да се олади, сечете на коцки и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во