Рецепти
Пармиџана (хроно) Ана Ѓорова

Италијански рецепт за модри патлиџани

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Модар патлиџан(500 Грама)

Домат(400 Грама)

Рендан пармезан(50 Грама)

Црвен кромид(1/2 Главица)

Лук(1 Чешне)

Маслиново масло(100 Милилитри)

Оцет(1 Супена лажица)

Свежо оригано(3-4 Листови)

Свеж босилек(4-5 Листови)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Измијте ги модрите патлиџани и исечете ги по должина со дебелина 2-3 мм. Посолете ги и оставете ги да отстојат околу 20 минути, а потоа избришете ги и исушете ги со хартиена крпа.
  2. Загрејте ја грил-тавата, премачкајте ја со маслиново масло и пржете ги модрите патлиџани подеднакво од сите страни. Оставете ги потоа врз салфетка за да се отстрани вишокот маснотија.
  3. Лукот и кромидот исечкајте ги ситно и пропржете ги во тава со 2-3 лажици маслиново масло. Додајте ливчиња оригано и пропржете уште 2-3 минути.
  4. Во тавата со кромид додајте ги лупените и исечкани домати и динстајте ги 10-тина минути, а потоа додајте оцет. Варете неколку минути и на крај додајте ги листовите босилек.
  5. Во огноотпорен сад распоредете ред од смесата со доматите и прекријте ги со слој модри патлиџани, потоа наредете повторно ред сос од домати и на крај одозгора изрендајте пармезан. Повторете ја постапката додека материјалот не се потроши и полијте 2 лажици масло.
  6. Печете во загреана рерна на 190°C, околу 30 минути. Печената пармиџана извадете ја од рерна, оставете да се олади, сечете на коцки и послужете.
Колач со круши и бадеми
Лазањи со болоњезе сос
Кростата од бадеми со мармалад
Домашни равиоли со сирење
Канелони со пилешко месо
Ролнички со моцарела
Макарони салата со горгонзола
Домашни канелони со печурки и бешамел сос
Тиквички на милански начин
Фетучини со лосос сос
Кростата со кокос и чоколадо
Лазањи со печурки
Црвен песто сос
Пепероната
Брускети со тиквички
Пилешки ражничи со песто сос
Салата од макарони со кисели краставички и сирење
Шпагети со ќофтиња
Фритата со домати и пиперки
Семифредо со чоколадо
Лимончело
Полнети модри патлиџани
Капоната
Чиабата леб
Сладолед тирамису
Фокача џеновезе
Италијански ќофтиња
Тортелини со пилешко и песто
Домашна наполетанска пица
Бонет

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: