Рецепти
Патка во сос од павлака
Специјалитет приготвен на македонски начин
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Месо од патка(1 1/2 Килограм)
Сланина(100 Грама)
Павлака(250 Грама)
Свинска маст(2 Кафени лажици)
Сол(2 Кафени лажици)
Ловоров лист(2 Листови)
Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)
Брашно(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Патката која е претходно исчистена, измиена и убаво исушена однадвор и во внатрешноста, се премачкува со сол и се боцка со парчиња сланина.
- Се става во сад во кој има малку вода, маст, сок од лимон и ловоров лист.
- Садот се поклопува и месото се динста сè додека не омекне, потоа се трга и се става да се пече на 200°C 1 час.
- Кога ќе се извади патката во сосот во кој се варела се додава брашно, се меша и на крај се додава киселата павлака. Овој прелив се остава кратко да проврие.
- Кога патката ќе биде готова, се сече на парчиња и се прелива со сосот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во