Рецепти
Патка во сос од павлака Ана Ѓорова

Специјалитет приготвен на македонски начин

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Месо од патка(1 1/2 Килограм)

Сланина(100 Грама)

Павлака(250 Грама)

Свинска маст(2 Кафени лажици)

Сол(2 Кафени лажици)

Ловоров лист(2 Листови)

Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)

Брашно(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Патката која е претходно исчистена, измиена и убаво исушена однадвор и во внатрешноста, се премачкува со сол и се боцка со парчиња сланина.
  2. Се става во сад во кој има малку вода, маст, сок од лимон и ловоров лист.
  3. Садот се поклопува и месото се динста сè додека не омекне, потоа се трга и се става да се пече на 200°C 1 час.
  4. Кога ќе се извади патката во сосот во кој се варела се додава брашно, се меша и на крај се додава киселата павлака. Овој прелив се остава кратко да проврие.
  5. Кога патката ќе биде готова, се сече на парчиња и се прелива со сосот.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: