Рецепти
Патка во сос од павлака Ана Ѓорова

Специјалитет приготвен на македонски начин

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Месо од патка(1 1/2 Килограм)

Сланина(100 Грама)

Павлака(250 Грама)

Свинска маст(2 Кафени лажици)

Сол(2 Кафени лажици)

Ловоров лист(2 Листови)

Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)

Брашно(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Патката која е претходно исчистена, измиена и убаво исушена однадвор и во внатрешноста, се премачкува со сол и се боцка со парчиња сланина.
  2. Се става во сад во кој има малку вода, маст, сок од лимон и ловоров лист.
  3. Садот се поклопува и месото се динста сè додека не омекне, потоа се трга и се става да се пече на 200°C 1 час.
  4. Кога ќе се извади патката во сосот во кој се варела се додава брашно, се меша и на крај се додава киселата павлака. Овој прелив се остава кратко да проврие.
  5. Кога патката ќе биде готова, се сече на парчиња и се прелива со сосот.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: