Рецепти
Паткини гради
Динстани и потпечени паткини гради во вино што приготвени на овој начин се многу вкусни
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Месо од патка(гради 400 грама )
Маслиново масло(3-4 Супени лажици)
Рузмарин(2 Гранчиња)
Лук(2-3 Чешниња)
Црвено вино(2/3 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- На кожичката на паткините гради се прават исечоци со нож, а потоа се зачинуваат со сол и бибер.
- Во тава на оган се загрева маслото и во него се додаваат рузмаринот и исечканиот лук. Малку се пропржуваат.
- Потоа рузмаринот се отстранува и во маслото се става месото да се пропржи од двете страни. Откако ќе се испржи, во нив се додава виното и се остава да врие.
- Месото од паткините гради треба да се динста сè додека испари виното до половина од количеството што било во почетокот.
- Потоа рерната се загрева на 180°C.
- Тепсија се покрива со алуминиумска фолија и во неа се ставаат паткините гради, се полеваат со сосот и се ставаат во загреаната рерна да се печат околу 30 минути.
- Може да ги сервирате со пире од компири или со мешавина варен зелечук.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во