Рецепти
Паткини гради Ана Ѓорова

Динстани и потпечени паткини гради во вино што приготвени на овој начин се многу вкусни

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Месо од патка(гради 400 грама )

Маслиново масло(3-4 Супени лажици)

Рузмарин(2 Гранчиња)

Лук(2-3 Чешниња)

Црвено вино(2/3 Чаша)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. На кожичката на паткините гради се прават исечоци со нож, а потоа се зачинуваат со сол и бибер.
  2. Во тава на оган се загрева маслото и во него се додаваат рузмаринот и исечканиот лук. Малку се пропржуваат.
  3. Потоа рузмаринот се отстранува и во маслото се става месото да се пропржи од двете страни. Откако ќе се испржи, во нив се додава виното и се остава да врие.
  4. Месото од паткините гради треба да се динста сè додека испари виното до половина од количеството што било во почетокот.
  5. Потоа рерната се загрева на 180°C.
  6. Тепсија се покрива со алуминиумска фолија и во неа се ставаат паткините гради, се полеваат со сосот и се ставаат во загреаната рерна да се печат околу 30 минути.
  7. Може да ги сервирате со пире од компири или со мешавина варен зелечук.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: