Рецепти
Паткини гради Ана Ѓорова

Динстани и потпечени паткини гради во вино што приготвени на овој начин се многу вкусни

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Месо од патка(гради 400 грама )

Маслиново масло(3-4 Супени лажици)

Рузмарин(2 Гранчиња)

Лук(2-3 Чешниња)

Црвено вино(2/3 Чаша)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. На кожичката на паткините гради се прават исечоци со нож, а потоа се зачинуваат со сол и бибер.
  2. Во тава на оган се загрева маслото и во него се додаваат рузмаринот и исечканиот лук. Малку се пропржуваат.
  3. Потоа рузмаринот се отстранува и во маслото се става месото да се пропржи од двете страни. Откако ќе се испржи, во нив се додава виното и се остава да врие.
  4. Месото од паткините гради треба да се динста сè додека испари виното до половина од количеството што било во почетокот.
  5. Потоа рерната се загрева на 180°C.
  6. Тепсија се покрива со алуминиумска фолија и во неа се ставаат паткините гради, се полеваат со сосот и се ставаат во загреаната рерна да се печат околу 30 минути.
  7. Може да ги сервирате со пире од компири или со мешавина варен зелечук.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: