Рецепти
Паткини гради Ана Ѓорова

Динстани и потпечени паткини гради во вино што приготвени на овој начин се многу вкусни

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Месо од патка(гради 400 грама )

Маслиново масло(3-4 Супени лажици)

Рузмарин(2 Гранчиња)

Лук(2-3 Чешниња)

Црвено вино(2/3 Чаша)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. На кожичката на паткините гради се прават исечоци со нож, а потоа се зачинуваат со сол и бибер.
  2. Во тава на оган се загрева маслото и во него се додаваат рузмаринот и исечканиот лук. Малку се пропржуваат.
  3. Потоа рузмаринот се отстранува и во маслото се става месото да се пропржи од двете страни. Откако ќе се испржи, во нив се додава виното и се остава да врие.
  4. Месото од паткините гради треба да се динста сè додека испари виното до половина од количеството што било во почетокот.
  5. Потоа рерната се загрева на 180°C.
  6. Тепсија се покрива со алуминиумска фолија и во неа се ставаат паткините гради, се полеваат со сосот и се ставаат во загреаната рерна да се печат околу 30 минути.
  7. Може да ги сервирате со пире од компири или со мешавина варен зелечук.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: