Рецепти
Печен јагнешки бут
Печен јагнешки бут со ароматични тревки
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Кожата од месото засечете ја на повеќе места. Истријте ја со лимонот.
- Со нож засечете го месото околу коските во должина 10-20 см (треба да направите дупки како тунел). Ова сторете го од двете страни.
- Свежиот рузмарин истолчете го со малку сол, додајте го лукот и 1 лажица маслиново масло.
- Откако добро ќе ја истолчите смесата, втријте ја во месото и во засеците по кожата. Ова на месото ќе му даде одлична арома.
- Кожата зачинете ја со сол и бибер, а потоа посипете ја со рузмарин.
- Околу месото заврзете со конец неколку гранчиња рузмарин.
- Ставете малку масло во загреан плех, додајте го месото и печете го на 225 степени. Вртете го на секои 30 минути додека убаво се испече од сите страни.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во