Рецепти
Печен пудинг
Традиционален десерт од Англија
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Суво грозје(150 Грама)
Лебни трошки(3 Супени лажици)
Цимет(1 Супена лажица)
Млеко(600 Милилитри)
Шеќер(100 Грама)
Маргарин(30 Грама)
Сол(1 Прстофат)
Јајце(2 )
Гриз(80 Грама)
Портокал(1 )
Џем од портокал(5 Супени лажици)
Коњак(100 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Сувото грозје се потопува во коњакот.
- Плехот се подмачкува и се посипува со мешавина од лебни ронки и цимет.
- Млекото се зоврива, а потоа му се додава гризот и се меша.
- Потоа во гризот се додаваат маргаринот, половина од шеќерот и прстофат сол, изматените жолчки и ренданата кора од портокал, па се вари 3 минути. Се трга од оган и се остава да се излади.
- Белките посебно се матат со преостанатиот шеќер и им се додава сувото грозје.
- Во смесата од гриз се додаваат белките и сувото грозје, добро се соединува и се истура во подготвен плех. Се пече во загреана рерна на 180 степени околу 35 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во