Рецепти
Печена дива шатка
Специјалитет приготвен на македонски начин
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Месо од дива шатка(1 Парче)
Димена сланина(4 Парчиња)
Путер(1 Супена лажица)
Свеж сок од лимон(2 Супени лажици)
Масло(2 Супени лажици)
Сол(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 100 минути
- Во сад за печење се става шатката, се посолува, се премачкува со лимонов сок и се обложува со сланина.
- Во тавче се растопува путерот заедно со маслото, се прелива шатката и се става малку вода.
- Се става да се пече во претходно загреана рерна околу 90 минути на 190 степени и повремено се превртува да се испече рамномерно.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во