Рецепти
Печена дива шатка Ана Ѓорова

Специјалитет приготвен на македонски начин

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Месо од дива шатка(1 Парче)

Димена сланина(4 Парчиња)

Путер(1 Супена лажица)

Свеж сок од лимон(2 Супени лажици)

Масло(2 Супени лажици)

Сол(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 100 минути

  1. Во сад за печење се става шатката, се посолува, се премачкува со лимонов сок и се обложува со сланина.
  2. Во тавче се растопува путерот заедно со маслото, се прелива шатката и се става малку вода.
  3. Се става да се пече во претходно загреана рерна околу 90 минути на 190 степени и повремено се превртува да се испече рамномерно.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: