Рецепти
Печени ќофтиња во сос
Гурмански ручек за љубителите на месо. Послужете го ручекот со чаша пиво и уживајте во вкусот.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мешано мелено месо(500 Грама)
Јајце(5 )
Кромид(1 Главица)
Доматно пире(8 Супени лажици)
Лук(3 Чешниња)
Брашно(100 Грама)
Бело вино(100 Милилитри)
Суво оригано(1/2 Кафена лажица)
Вода(700 Милилитри)
Масло(малку )
Рендан кашкавал(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Во еден сад ставете го месото, изренданиот кромид, сите зачини и 1 јајце, па сето тоа замесете го.
- Со раце правете тркалезни ќофтиња со големина на орев и редете ги во намастен огноотпорен сад.
- Попрскајте ги ќофтињата со масло и печете ги во загреана рерна на 190 степени, 20-30 минути.
- Во тавче на оган ставете масло, додајте го брашното и пржете со постојано мешање. Откако брашното ќе добие златнорумена боја, додајте вода и мешајте додека да згусне.
- Кога ќе ја добие потребната густина, тргнете го тавчето од рингла и додајте 4 изматени жолчки со непрекинато мешање.
- Во друго тавче испржете го исечканиот лук. Кога ќе се запржи, додајте го доматното пире, налејте го белото вино и зачинете со бибер, оригано, сол. Ставете го на рингла и мешајте додека да добие посакувана густина.
- Тавата со ќофтиња извадете ја од рерна, прелејте ја со црвениот сос, потоа со белиот сос и одозгора изрендајте поголемо количество кашкавал од покрупната страна на рендето .
- Вратете ја тавата во рерна и допечете уште 20-30 минути на истата температура.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во