Рецепти
Печени ќофтиња во сос Ана Ѓорова

Гурмански ручек за љубителите на месо. Послужете го ручекот со чаша пиво и уживајте во вкусот.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мешано мелено месо(500 Грама)

Јајце(5 )

Кромид(1 Главица)

Доматно пире(8 Супени лажици)

Лук(3 Чешниња)

Брашно(100 Грама)

Бибер

Сол

Вегета

Сечкан магдонос

Бело вино(100 Милилитри)

Суво оригано(1/2 Кафена лажица)

Вода(700 Милилитри)

Масло(малку )

Рендан кашкавал(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Во еден сад ставете го месото, изренданиот кромид, сите зачини и 1 јајце, па сето тоа замесете го.
  2. Со раце правете тркалезни ќофтиња со големина на орев и редете ги во намастен огноотпорен сад.
  3. Попрскајте ги ќофтињата со масло и печете ги во загреана рерна на 190 степени, 20-30 минути.
  4. Во тавче на оган ставете масло, додајте го брашното и пржете со постојано мешање. Откако брашното ќе добие златнорумена боја, додајте вода и мешајте додека да згусне.
  5. Кога ќе ја добие потребната густина, тргнете го тавчето од рингла и додајте 4 изматени жолчки со непрекинато мешање.
  6. Во друго тавче испржете го исечканиот лук. Кога ќе се запржи, додајте го доматното пире, налејте го белото вино и зачинете со бибер, оригано, сол. Ставете го на рингла и мешајте додека да добие посакувана густина.
  7. Тавата со ќофтиња извадете ја од рерна, прелејте ја со црвениот сос, потоа со белиот сос и одозгора изрендајте поголемо количество кашкавал од покрупната страна на рендето .
  8. Вратете ја тавата во рерна и допечете уште 20-30 минути на истата температура.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: