Рецепти
Печени компири со куркума
Поинаков рецепт со печени компири кој сигурно ќе ви се допадне
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(3 )
Морков(2 )
Бел лук, излупен и згмечен(2 Чешниња)
Кромид(1 Главица)
Јајце(1 )
Павлака(200 Милилитри)
Куркума(1 Кафена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Прстофат)
Шеќер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Компирот и морковот се обаруваат, но внимавајте да не бидат преварени.
- Исечете ги компирите на кругови, морковот како вам ви одговара, а лукот испасирајте го.
- Во тава на загреано масло издинстајте го кромидот со малку вода.
- Не е потребно да го исцедите кромидот, туку промешано со лукот ставете го на дното од садот за печење.
- Потоа, во садот за печење наредете ги компирите и морковот.
- Разматете ја павлаката заедно со јајце, вода, една лажичка куркума, сол, бибер и шеќер и прелијте ја смесата врз компирите.
- Ставете ги да се печат на 200 степени околу половина час.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во