Рецепти
Печени компири со песто сос
Гарнир од крцкави, печени компири со домашен песто сос што им дава одличен шмек
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(680 Грама)
Маслиново масло(4-5 Супени лажици)
Свеж босилек(130 Грама)
Лук(2 Чешниња)
Борови ореви (пињоли)(25 Грама)
Свеж сок од лимон(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Компирите варете ги околу 15-20 минути на умерен оган додека малку омекнат.
- Во меѓувреме подгответе го пестото: во блендер ставете го босилекот, лукот, пињолите, лимоновиот сок, 2-3 лажици маслиново масло, сол по вкус и пармезанот и блендирајте додека состојките се соединат. Додајте вода по потреба ако е многу густа смесата. Може да го истолчите лукот и во дрвен сад заедно со босилекот и со останатите состојки.
- Загрејте ја рерната на 230°C.
- Компирите ставете ги врз плех со хартија за печење, притиснете ги со лажица за да ги згмечите, прелијте ги со маслиново масло, зачинете ги со сол и бибер и печете ги 20-25 минути додека станат крцкави и со златнокафена боја.
- Компирите прелијте ги со песто сосот. Гарнирајте ги со сечкан свеж босилек или магдонос и сервирајте ги веднаш како гарнир.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во