Рецепти
Печени компири со песто сос Ана Ѓорова

Гарнир од крцкави, печени компири со домашен песто сос што им дава одличен шмек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Компир(680 Грама)

Маслиново масло(4-5 Супени лажици)

Сол

Бибер

Свеж босилек(130 Грама)

Лук(2 Чешниња)

Борови ореви (пињоли)(25 Грама)

Свеж сок од лимон(2 Супени лажици)

Рендан пармезан

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Компирите варете ги околу 15-20 минути на умерен оган додека малку омекнат.
  2. Во меѓувреме подгответе го пестото: во блендер ставете го босилекот, лукот, пињолите, лимоновиот сок, 2-3 лажици маслиново масло, сол по вкус и пармезанот и блендирајте додека состојките се соединат. Додајте вода по потреба ако е многу густа смесата. Може да го истолчите лукот и во дрвен сад заедно со босилекот и со останатите состојки.
  3. Загрејте ја рерната на 230°C.
  4. Компирите ставете ги врз плех со хартија за печење, притиснете ги со лажица за да ги згмечите, прелијте ги со маслиново масло, зачинете ги со сол и бибер и печете ги 20-25 минути додека станат крцкави и со златнокафена боја.
  5. Компирите прелијте ги со песто сосот. Гарнирајте ги со сечкан свеж босилек или магдонос и сервирајте ги веднаш како гарнир.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: