Рецепти
Печени компири со песто сос Ана Ѓорова

Гарнир од крцкави, печени компири со домашен песто сос што им дава одличен шмек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Компир(680 Грама)

Маслиново масло(4-5 Супени лажици)

Сол

Бибер

Свеж босилек(130 Грама)

Лук(2 Чешниња)

Борови ореви (пињоли)(25 Грама)

Свеж сок од лимон(2 Супени лажици)

Рендан пармезан

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Компирите варете ги околу 15-20 минути на умерен оган додека малку омекнат.
  2. Во меѓувреме подгответе го пестото: во блендер ставете го босилекот, лукот, пињолите, лимоновиот сок, 2-3 лажици маслиново масло, сол по вкус и пармезанот и блендирајте додека состојките се соединат. Додајте вода по потреба ако е многу густа смесата. Може да го истолчите лукот и во дрвен сад заедно со босилекот и со останатите состојки.
  3. Загрејте ја рерната на 230°C.
  4. Компирите ставете ги врз плех со хартија за печење, притиснете ги со лажица за да ги згмечите, прелијте ги со маслиново масло, зачинете ги со сол и бибер и печете ги 20-25 минути додека станат крцкави и со златнокафена боја.
  5. Компирите прелијте ги со песто сосот. Гарнирајте ги со сечкан свеж босилек или магдонос и сервирајте ги веднаш како гарнир.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: