Рецепти
Печени макарони со грашок Ана Ѓорова

Одлична идеја за лесен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Макарони(400 Грама)

Грашок(250 Грама)

Јајце(4 )

Кромид(1 Главица)

Кашкавал(100 Грама)

Кисела павлака(250 Милилитри)

Печеница(150 Грама)

Босилек(2-3 Гранчиња)

Француски магдонос

Лебни трошки(50 Грама)

Путер(100 Грама)

Доматно пире(2 Супени лажици)

Коцка за супа-бујон(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Во тенџере на оган ставете ја коцката супа со вода да се варат.
  2. Кромидот пржете го во растопен путер во тава на оган.
  3. Кога ќе омекне, додајте ги сечканата печеница, грашокот, ситно сечканите магдонос и босилек.
  4. Потоа додајте ги павлаката и доматното пире и промешајте.
  5. Додајте ја сварената супа од коцка и зачинете со бибер и сол.
  6. Макароните сварете ги настрана, исцедете ги и вратете ги во тенџерето кај што се вареа.
  7. Жолчките измешајте ги во тенџерето со сварените макарони, па со лажица решетка додавајте ги грашокот, печеницата и кромидот од тавата во тенџерето со макарони.
  8. Белките изматете ги со миксер, додајте ги во тенџерето и промешајте.
  9. Правоаголна тава обложете ја со намастена хартија за печење, одозгора наросете лебни трошки и претурете ја содржината од тенџерето во неа.
  10. Крупно изрендајте кашкавал и ставете ја тавата со јадењето да се пече 20 минути на 200 степени.
  11. Макароните исечете ги на коцки и така служете. Може одозгора да ги декорирате со кечап.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: