Рецепти
Печени макарони со грашок
Одлична идеја за лесен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Макарони(400 Грама)
Грашок(250 Грама)
Јајце(4 )
Кромид(1 Главица)
Кашкавал(100 Грама)
Кисела павлака(250 Милилитри)
Печеница(150 Грама)
Босилек(2-3 Гранчиња)
Лебни трошки(50 Грама)
Путер(100 Грама)
Доматно пире(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Во тенџере на оган ставете ја коцката супа со вода да се варат.
- Кромидот пржете го во растопен путер во тава на оган.
- Кога ќе омекне, додајте ги сечканата печеница, грашокот, ситно сечканите магдонос и босилек.
- Потоа додајте ги павлаката и доматното пире и промешајте.
- Додајте ја сварената супа од коцка и зачинете со бибер и сол.
- Макароните сварете ги настрана, исцедете ги и вратете ги во тенџерето кај што се вареа.
- Жолчките измешајте ги во тенџерето со сварените макарони, па со лажица решетка додавајте ги грашокот, печеницата и кромидот од тавата во тенџерето со макарони.
- Белките изматете ги со миксер, додајте ги во тенџерето и промешајте.
- Правоаголна тава обложете ја со намастена хартија за печење, одозгора наросете лебни трошки и претурете ја содржината од тенџерето во неа.
- Крупно изрендајте кашкавал и ставете ја тавата со јадењето да се пече 20 минути на 200 степени.
- Макароните исечете ги на коцки и така служете. Може одозгора да ги декорирате со кечап.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во