Рецепти
Печено свинско со јаболки Ана Ѓорова

Вкусно и сочно полнето свинско филе во рерна со јаболки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Свинско филе(1,250 Килограм)

Колбас(200 Грама)

Јаболко(250 грама + 8 помали )

Брашно(1 Супена лажица)

Бело вино(2 Чаши)

Мед(1 Супена лажица)

Див (мечкин) лук(10 Парчиња)

Лебни трошки(60 Грама)

Маслиново масло(4 Супени лажици)

Рузмарин

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Во тенџере ставете ги 250-те грама јаболки (црвени), претходно излупени и исечкани на парчиња. Додајте 3 лажици вино и лажица мед, па оставете да зоврие смесата. Постојано мешајте додека не испари течноста.
  2. Потоа додајте ги исечканиот див лук, исечканиот колбас, лебните трошки и измешајте ја целата смеса, па оставете настрана да се олади.
  3. Свинското филе истенчете го со дрвен чук. Одозгора ставете од смесата, завиткајте во ролат и заврзете со кујнски конец.
  4. Така подотвеното свинско филе, ставете го во тавче премачкано со масло, посолете и додајте бибер и рузмарин по вкус.
  5. Печете во загреана рерна на 180 степени. Постепено вадете го тавчето од рерна и додавајте по чаша бело вино. Печете го месото околу 1 час. На половина од печењето додајте ги останатите цели 8 јаболки, измиени и исушени.
  6. Во чаша измешајте ги брашното и останатото вино, додајте ги на крајот од печењето на месото и оставете да се пече уште неколку минути.
  7. Сервирајте го месото преливајќи го со сосот во кој се печеше и со печените јаболки. Добар апетит!
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: