Рецепти
Печено свинско со јаболки
Вкусно и сочно полнето свинско филе во рерна со јаболки
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинско филе(1,250 Килограм)
Колбас(200 Грама)
Јаболко(250 грама + 8 помали )
Брашно(1 Супена лажица)
Бело вино(2 Чаши)
Мед(1 Супена лажица)
Див (мечкин) лук(10 Парчиња)
Лебни трошки(60 Грама)
Маслиново масло(4 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Во тенџере ставете ги 250-те грама јаболки (црвени), претходно излупени и исечкани на парчиња. Додајте 3 лажици вино и лажица мед, па оставете да зоврие смесата. Постојано мешајте додека не испари течноста.
- Потоа додајте ги исечканиот див лук, исечканиот колбас, лебните трошки и измешајте ја целата смеса, па оставете настрана да се олади.
- Свинското филе истенчете го со дрвен чук. Одозгора ставете од смесата, завиткајте во ролат и заврзете со кујнски конец.
- Така подотвеното свинско филе, ставете го во тавче премачкано со масло, посолете и додајте бибер и рузмарин по вкус.
- Печете во загреана рерна на 180 степени. Постепено вадете го тавчето од рерна и додавајте по чаша бело вино. Печете го месото околу 1 час. На половина од печењето додајте ги останатите цели 8 јаболки, измиени и исушени.
- Во чаша измешајте ги брашното и останатото вино, додајте ги на крајот од печењето на месото и оставете да се пече уште неколку минути.
- Сервирајте го месото преливајќи го со сосот во кој се печеше и со печените јаболки. Добар апетит!
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во