Рецепти
Пекмез од грозје
Пекмез од црно грозје кој совршено оди во комбинација со палачинки, вафли, крофни и други десерти
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Зрната од грозје убаво измијте ги и испасирајте ги, а потоа исцедете ги низ цедалка.
- Добиената количина се мери и според тоа се додава шеќер (на 1 килограм процеден сок од грозје се додава 1 килограм шеќер).
- Смесата ставете ја во тенџере на оган и гответе со постојано мешање додека не се добие посакуваната густина.
- Откако пекмезот ќе се зготви, ставете го настрана да се олади и потоа ставете го во чисти, стаклени тегли и чувајте го на темно и ладно место.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во