Рецепти
Пекмез од грозје Ана Ѓорова

Пекмез од црно грозје кој совршено оди во комбинација со палачинки, вафли, крофни и други десерти

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Црно грозје(1.5 Килограм)

Шеќер(1 Килограм)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Зрната од грозје убаво измијте ги и испасирајте ги, а потоа исцедете ги низ цедалка.
  2. Добиената количина се мери и според тоа се додава шеќер (на 1 килограм процеден сок од грозје се додава 1 килограм шеќер).
  3. Смесата ставете ја во тенџере на оган и гответе со постојано мешање додека не се добие посакуваната густина.
  4. Откако пекмезот ќе се зготви, ставете го настрана да се олади и потоа ставете го во чисти, стаклени тегли и чувајте го на темно и ладно место.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: