Рецепти
Пекмез од грозје Ана Ѓорова

Пекмез од црно грозје кој совршено оди во комбинација со палачинки, вафли, крофни и други десерти

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Црно грозје(1.5 Килограм)

Шеќер(1 Килограм)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Зрната од грозје убаво измијте ги и испасирајте ги, а потоа исцедете ги низ цедалка.
  2. Добиената количина се мери и според тоа се додава шеќер (на 1 килограм процеден сок од грозје се додава 1 килограм шеќер).
  3. Смесата ставете ја во тенџере на оган и гответе со постојано мешање додека не се добие посакуваната густина.
  4. Откако пекмезот ќе се зготви, ставете го настрана да се олади и потоа ставете го во чисти, стаклени тегли и чувајте го на темно и ладно место.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: