Рецепти
Пелистерска тава Ана Ѓорова

Богата и разновидна тава од свинско месо со зеленчук и кисело млеко

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Свинско каре(1 Килограм)

Свежи шампињони(400 Грама)

Овчо кисело млеко(400 Милилитри)

Бело вино(200 Милилитри)

Вода(200 Милилитри)

Кромид(2 Главици)

Кисели краставички(5 )

Јајце(3 )

Сенф(1 Супена лажица)

Вегета

Сол

Бибер

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Свинското месо (каре или кртина) се сече на парчиња, се исчукува и се става од двете страни сол, вегета и бибер. Се остава да отстои 20-тина минути.
  2. Потоа се пропржува на тивок оган во масло и се вади во чинија.
  3. Настрана се сечка кромидот, печурките на тенки листови и киселите краставички на кругови.
  4. Во подлабок сад се става кромидот да се пропржи, потоа се додаваат печурките и краставичките. Се зачинува со 1 лажица вегета и 1 лажица сенф, потоа се налеваат виното и водата. Се вари на тивко 10-15 минути.
  5. Настрана се меша киселото овчо млеко со три јајца.
  6. Во огноотпорен сад се става половина од чорбата, се реди испрженото свинско месо, па над него се дотура преостанатата чорба.
  7. Одозгора со голема супена лажица се нанесува изматеното кисело млеко со јајцата. Се пече на 200 степени околу 45 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: