Рецепти
Пелмени
Овој специјалитет тестенини доаѓа од Русија и од Украина, каде што претставува традиционално јадење. Добар апетит!
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Од брашното и водата со малку сол, замесуваме тесто.
- Додека го чекаме тестото да отстои, го приготвуваме филот и тоа ситно го рендаме кромидот и го додаваме во меленото месо, посолуваме и наросуваме со бибер. Убаво промешуваме.
- Од тестото расукуваме тенка кора и со чаша за ракија вадиме кругови. На едно крукче ставаме малку од филот со месото, а го затвораме со друго, страните треба убаво да се притиснат да не се отвори.
- Во тенџере ставаме вода да зоврие и во неа ги вариме пелмените. Кога ќе се кренат на површината ги вариме уште 7 минути, потоа ги сервираме по желба со путер, павлака или по вкус.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во