Рецепти
Пикантна манџа со сладок компир и киноа (посно)
Посен, вегетаријански ручек или вечера од здрави состојки за љубителите на пикантниот вкус
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Маслиново масло(3 Супени лажици)
Сладок компир(1 голем )
Црвен кромид(1 Главица)
Лук(4 Чешниња)
Чили во прав(2 Супени лажици)
Бистра зеленчукова супа(3 1/2 Чаши)
Црн грав(425 Грама)
Домат(400 Грама)
Киноа зрна(1/2 Чаша)
Свеж сок од лимон(4 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Во длабоко тенџере на умерен оган загрејте го маслото, па додајте ги сечканиот кромид и излупениот и исечкан сладок компир на коцки. Пржете 5 минути со мешање додека кромидот омекне.
- Потоа додајте го лукот, претходно сомелен, па зачинете со чили во прав, кумин и сол.
- Промешајте, па потоа додајте ги зеленчуковата супа, доматите, црниот грав и киноата. Оставете ја смесата да зоврие.
- Покријте го тенџерето и намалете ја температурата, па гответе го јадењето 30-40 минути додека киноата целосно не се извари и слатките компири не омекнат, а целата смеса убаво се згусне како манџа.
- Потоа додајте го лимоновиот сок и тргнете од оган. По потреба уште посолете, гарнирајте со авокадо и целер пред сервирање.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во