Рецепти
Пикантна манџа со сладок компир и киноа (посно) Ана Ѓорова

Посен, вегетаријански ручек или вечера од здрави состојки за љубителите на пикантниот вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Маслиново масло(3 Супени лажици)

Сладок компир(1 голем )

Црвен кромид(1 Главица)

Лук(4 Чешниња)

Чили во прав(2 Супени лажици)

Бибер

Сол

Кумин

Бистра зеленчукова супа(3 1/2 Чаши)

Црн грав(425 Грама)

Домат(400 Грама)

Киноа зрна(1/2 Чаша)

Свеж сок од лимон(4 Кафени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Во длабоко тенџере на умерен оган загрејте го маслото, па додајте ги сечканиот кромид и излупениот и исечкан сладок компир на коцки. Пржете 5 минути со мешање додека кромидот омекне.
  2. Потоа додајте го лукот, претходно сомелен, па зачинете со чили во прав, кумин и сол.
  3. Промешајте, па потоа додајте ги зеленчуковата супа, доматите, црниот грав и киноата. Оставете ја смесата да зоврие.
  4. Покријте го тенџерето и намалете ја температурата, па гответе го јадењето 30-40 минути додека киноата целосно не се извари и слатките компири не омекнат, а целата смеса убаво се згусне како манџа.
  5. Потоа додајте го лимоновиот сок и тргнете од оган. По потреба уште посолете, гарнирајте со авокадо и целер пред сервирање.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Домашен сендвич сладолед
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Смути од јапонски јаболки и круши
Овесни колачиња
Овесни барови со јаворов сируп
Енергетски залчиња од тиква
Смути со киви и банани
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Чај со јаболко
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Здраво чоколадно лепче
Чоколадни брауни од тиква
Палачинки од сладок компир
Пудинг од брусница и портокал
Печен лосос со лук и магдонос (посно)
Пица од карфиол
Утринска каша од овес и чиа
Брза пита од тиква
Здрав џем од ѓумбир
Смути со калинки

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: