Рецепти
Пилав со печурки (посно)
Брз и посен ручек од зачинет ориз со шампињони што може да го послужите и како гарнир
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кромид(1 Главица)
Лук(2 Чешниња)
Целер(1 корен )
Јаболко(1/2 кисело )
Ориз(2 филџани )
Маринирани шампињони(200 Грама)
Кари во прав(2 Кафени лажици)
Лимон(1/2 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Во загреано масло пропржете го ситно сечканиот кромид. Додајте го истолчениот лук, ренданите целер и јаболко.
- Откако зеленчукот ќе омекне, додајте ги исчистениот и измиен ориз, шампињоните исечени на ливчина и зачинете со кари, сол и бибер по вкус.
- Малку пропржете ги со постојано мешање, па потоа сето тоа прелијте го со 2 чаши млака вода. Добро измешајте ја смесата и оставете ја да се тинста 20 минути на тивок оган со повремено мешање.
- Пред да го послужите пилавот, прелијте го со сокот од половина лимон.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во