Рецепти
Пилешка чорба
Пилешка чорба со зеленчук што е многу лесна за јадење и се препорачува особено во летниот период
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешко месо(стек 600 грама )
Кромид(1 Главица)
Млад лук(1 страк )
Морков(3 )
Компир(3 )
Зелена пиперка(3 )
Вегета(или сол )
Јајце(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Пилешкиот стек се сечка на парчиња и се вари.
- Откако месото ќе се свари, се сечкаат и се додаваат кромидот, морковите, компирите, пиперките, младиот лук, малку магдонос (по желба може целер и пашканат).
- Месото и исечканиот зеленчук се варат 1 до 1,5 час.
- Кога месото и зеленчукот ќе се сварат, се додава една лажица брашно, разматена со малку вода, потоа се вари уште 10 минути.
- Се зачинува со сол или со вегета и чорбата се трга од оган.
- Се мати едно јајце со 1 дл млеко и се додава во чорбата. Може да се додаде и малку оцет, а при јадење може да се додаде и павлака.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во