Рецепти
Пилешка чорба со печурки
Топла и вкусна пилешка чорба со зеленчук и шампињони која може да ја послужите и како главно јадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пиле(1/2 )
Компир(1/2 Килограм)
Кромид(1 Главица)
Морков(2 )
Маринирани шампињони(200 Грама)
Лук(1 Чешне)
Јаболков оцет(2-3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Пилето кое е претходно печено се става во тенџере со вода на оган. Убаво се зоврива за да може да се одвои месото од коските.
- Во тенџерето ставаме ловоров лист, бибер и вегета.
- Кога малку ќе се свари пилето, се вади од тенџерето, се чисти од коските и се ситни на помали парчиња.
- Во тава на оган се пржи сечканиот кромид заедно со морковот и се посолува по вкус.
- Откако кромидот ќе омекне, се додаваат шампињоните и 1 чешне ситно исечкан лук. Потоа во смесата се додава месото и сè заедно се враќа во тенџерето на оган.
- Во водата се додава околу половина килограм излупен компир да се свари заедно со сите состојки. Откако компирот ќе се свари, се вади од водата, се пасира со вилушка и повторно се враќа во тенџерето.
- Оставаме чорбата да проврие и тенџерето го тргаме од оган. Додаваме 2-3 лажици јаболков оцет и ситно сечкан магдонос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во