Рецепти
Пилешка пастрмајлија
Македонска пастрмајлија со пилешко месо
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешко месо(400 грама за 2 пастрмајлии )
Вегета(1 Супена лажица)
Сол(2 Супени лажици)
Црвен пипер(2 Супени лажици)
Бибер(1 Кафена лажица)
Брашно(400 Грама)
Квасец(1 )
Вода(200 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Пилешкото месо се сече на мали парчиња. Се додава 1 лажица сол, црвен пипер, вегета и бибер. Се меша и се остава да отстои во фрижидер половина час.
- Со брашното, квасецот, 1 лажица сол и 200 мл вода се замесува тесто и се остава да нарасне.
- Нараснатото тесто се дели на две топчиња кои се премачкуваат со масло и се оставаат половина час во фрижидер.
- Се расукуваат две пастрмајлии, одозгора се става месото и се сипува малку масло. Се печат во загреана рерна на 180 степени додека убаво заруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во