Рецепти
Пилешка пепиторија
Шпански специјалитет од пиле во сос од бадеми и жолчки од јајце
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пиле(1.6 Килограм)
Кромид(2 Главици)
Морков(1 )
Јајце(2 варени )
Бел лук, излупен и згмечен(2 Чешниња)
Леб(2 парчиња потпечен )
Бадеми(15 потпечени )
Бело вино(250 Милилитри)
Пилешка супа(250 Милилитри)
Маслиново масло(100 Милилитри)
Ловоров лист(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Пилето исечете го на средни парчиња, отстранете му ја кожата (освен на крилцата), па зачинете го со сол и бибер.
- Во голема тава со масло на оган пропржете ги парчињата пилешко додека добијат убава златнокафена боја. Тргнете го во сад настрана.
- Кромидот и морковот исечкајте ги, а чешнињата лук излупете ги и згмечете ги. Ставете ги во истата тава каде што го пржевте пилешкото и пржете ги 10-15 минути додека омекнат.
- Во меѓувреме сварете ги јајцата, одделете ги само жолчките. Потпечете ги бадемите во мала тава, потоа и парчињата леб.
- Во аван истолчете ги бадемите заедно со лебот, варените жолчки и шафранот.
- Потоа во тавата со зеленчуците додајте ги пилешкото и сосот од бадеми. Додајте го белото вино и гответе додека течноста испари, околу 3-4 минути.
- Потоа додајте ја пилешката супа и ловоровиот лист, па гответе околу 35-40 минути или додека месото омекне.
- Сервирајте го јадењето во чинија прелиено со сосот и со сечкан магдонос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во