Рецепти
Пилешки копани на скара со прокељ (хроно) Ана Ѓорова

Прокељот е исклучителен извор на витамини Ц, А и К, фолна киселина, калиум, манган и целулоза, а воедно и го подмладува и чисти организмот и му ја дава потребната енергија и виталност.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Прокељ(500 Грама)

Пилешки копан(4 )

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

Ловоров лист(3-4 )

Масло(2-3 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Внимателно извадете ги коските од месото. Најпрво пресечете ја најдолгата коска по должина и со нож малку одвојте го месото.
  2. Посолете го месото од сите страни и ставете го на плех со масло. Наросете малку буковец, бибер и ловоров лист.
  3. Прелијте со малку масло и ставете да се пече на најгорниот дел од рерната на 220°C околу 50 минути. На половина од печењето, свртете го месото и додајте го прокељот.
  4. Во текот на печењето, прелијте го месото и прокељот со маснотиите од пилешкото месо.
  5. Копаните се готови кога ќе добијат фина румена боја. Сервирајте на чинија и послужете со свежа сезонска салата.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: