Рецепти
Пилешки копани на скара со прокељ (хроно)
Прокељот е исклучителен извор на витамини Ц, А и К, фолна киселина, калиум, манган и целулоза, а воедно и го подмладува и чисти организмот и му ја дава потребната енергија и виталност.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Прокељ(500 Грама)
Пилешки копан(4 )
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
Ловоров лист(3-4 )
Масло(2-3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Внимателно извадете ги коските од месото. Најпрво пресечете ја најдолгата коска по должина и со нож малку одвојте го месото.
- Посолете го месото од сите страни и ставете го на плех со масло. Наросете малку буковец, бибер и ловоров лист.
- Прелијте со малку масло и ставете да се пече на најгорниот дел од рерната на 220°C околу 50 минути. На половина од печењето, свртете го месото и додајте го прокељот.
- Во текот на печењето, прелијте го месото и прокељот со маснотиите од пилешкото месо.
- Копаните се готови кога ќе добијат фина румена боја. Сервирајте на чинија и послужете со свежа сезонска салата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во